2009-10-05
孖G妺已有個多月沒有與保羅優閒哋Hi-Lunch啦!所以趁放假就出動了!今次試食Watermark,因見環境好似幾好,加上食物質素唔錯,啱哂我們的要求!今次各自叫了Appetizer buffet + main course,主菜有pizza、paste、filet、Tartare steak、duck....揀開始食啦!孖G妺同保羅第一時間去appetizer buffet bar巡視,見到都是排列精美的細細件冷盤(生蠔、青口、parma ham........),沙律部份(蕃茄、薯仔、各式生菜........),還有精美小食.....款式當然不及一般buffet多,但都是一些精美而質素好的食物,食材睇落亦是十分新鮮。所以都係正!好食有生蠔-鮮美!青口-勁好味,用了辣醬汁舖在青口面,正!薯仔-爽口!茄子-切開一舊舊,入口不油膩,濕濕哋,做法幾美味!值得推介這個appetizer buffet bar原因有兩個喜歡沙律的人啱哂,特別是caesar salad,有很配料及醬汁........揀,能自製一個美味沙律有很多side dish揀(橄欖、靑瓜、辣椒、洋葱、三角荳、魷魚、酸菜沙律、
開始食啦!
有很多side dish揀(橄欖、靑瓜、辣椒、洋葱、三角荳、魷魚、酸菜沙律、蛋釀沙律、紅菜頭、酸蘿蔔、露筍........),款式算幾多,不同味道crossover。
食完幾輪後,主菜要出場,分別order Filet & Tartare steak
Filet賣相幾好,面頭伴有辣椒醬料,底部舖滿紅腰豆,很可惜條魚overcook咗,食落較老,
有些可惜!
Tartare steak,賣相都相當有睇頭,無唸到夠steak會咁大舊,加上還有薯條伴碟,夠肉食落好好味,很嫩口,很滑,唔腥,加了些芥末醬mix埋,所以有些微辣,但就很醒胃和好食,但根本無辦法食哂,因為實在太「溜」!加上之前食了d appetizer 。
最後order 兩個sorbet做甜品,有lime & orange味,好味!lime勁酸,但好好味!
孖G妹和保羅對這餐都好滿意,推介再來原因
環境-無敵靚海境,餐廳設計簡約得來幾優雅,樓底高,空間感大,坐落舒服
食物-質素都ok至好
服務-招呼很好,但有些好過頭,每次都幫妳拉椅及摺好條餐巾,令到我們有些拘僅呢?
設計-入餐廳時要經過長走廊,燈光較暗,兩邊是灰色牆,有些流水裝飾,感覺神秘得來幾特別。洗手間洗手盆設計亦很特別,不是一般凹入設汁,而是一塊平面設計。
孖G妹有些肉痛是保羅口快快叫了支sparking water,要$60大元........痛!後來才發現好似有普通水飲呢?