海底撈出名啲乜?相信無人不知,就係佢200分嘅服務💯。之前去大陸Exchange時試過,但就尚未到訪香港分店。呢日喺朋友嘅邀約下去咗尖沙嘴分店食Lunch打邊爐🍲。海底撈有提供午市火鍋套餐,價錢由$66-$128不等,包一款肉類🥩/海鮮🦑、一個拼盤同一樣主食;水果同小菜就自助免費。不過另外仲有唔少收費,包括調料($18/人)、飲料($15/人),湯底費同加一服務費👀,加加埋埋都唔算平。湯底我哋揀咗四宮格,因為估計午市都唔會滾太耐,所以只係嗌咗其中兩款,🍄菌湯火鍋($32)同🍅蕃茄火鍋(明星湯底)($34)。除咗服務外,我最鍾意就係海底撈嘅湯底,款款都好濃好正🤤。店員小哥仲襯我哋未淥餸時,整咗個蕃茄湯俾我哋飲。佢加咗五香牛肉粒同芹菜粒落蕃茄湯到,真係不得了🥫。講返食材,我哋要咗手切牛小排套餐($128/125g)同魚籽蝦滑套餐($108/75g)。齋講呢兩碟嘅份量就正正常常啦,唔多唔少。但一開始店員上錯咗巴沙魚($66/150g)俾我哋,同佢講返之後,本身諗住換返啱就ok。點知佢哋話餐廳出咗嘅菜就唔會收返,但會補返啱嗰款俾我哋。服務真係超級好,又講求衞生👍。🐂牛小排有六片,真係有食緊牛扒

🐂牛小排有六片,真係有食緊牛扒嘅感覺,牛肉夠厚身,牛味濃郁,而且脂肪分佈都幾靚。🦐魚籽蝦滑非常彈牙,食到爽爽的蝦肉,店員仲會幫我哋刮埋落湯底淥熟佢。🐟巴沙魚肉勁滑,又無骨,估唔到都幾好食、幾鮮味。

拼盤我哋揀咗D款同E款,兩款嘅配料各有不同。D拼盤有蟹味棒、白蘿卜、笋片、金針菇同油墨菜;E拼盤就有葛根粉、長生菜、海帶、芝士脆皮腸同豆腐皮。餸料夾夾埋埋有成十款咁多!我最鍾意油墨菜、脆皮腸同豆腐皮🥬;但笋片就麻麻。

主食有三款可以揀,包括白飯、出前一丁同撈面一條。我哋都梗係揀呢到嘅名物-撈面啦!因為係有師傅喺你面前表演,拉麵條,舞嚟舞去,好厲害💃。

撈面食落口感似刀削麵,都幾彈牙,幾好咬口,索蕃茄湯,一流😋。

飲品方面,本身我朋友想飲豆漿,但店員話煲壞咗,所以今日無😅,最終大家都要咗柑桔檸檬。食到尾聲,有個哥仔話親手沖咗啲菊花茶🌼,問我哋試唔試下,都幾好飲,解膩。

最後,仲有雪耳糖水同雪米糍做飯後糖水甜品😚。

調味區Area都幾大,有超多醬汁同配料任你Mix&Match,而且仲有教學!最搞笑係周不時會見到店員喺度調醬料或者拎嘢食比客人,好貼心💕。
總括嚟講,海底撈咁受歡迎係有原因,服務真係好得太誇張,每一位店員都好熱情,又好貼心,喺香港真係唔習慣,有受竉若驚嘅感覺🙈。服務以外,食物都好好味同新鮮,湯底超正!午市食會抵過晚市,因為可以叫套餐,但我發現香港價格真係貴過大陸唔少,租金因素吧。
2020-02-07