2020-06-06
難得相約朋友去玩,玩完緊係要食好西,見到附近有間岩石燒肉小店評價不錯,Jo就諗住去支持下.本身bk 8:15pm,當日下午店舖打來要遲d 8:30pm先有枱,jo和朋友們準時去到竟然仲要等,真是餓壞了😭一入到去點了兩個set餐,侍應送我們一份薯條,氣也消了一半,心想服務還算可以.在等餐時發現有三款不同的鹽,兩款胡椒和燒汁,客人可按個人口味加.🥩極級之二人前 $798✨前菜:有三款,🐮牛丸有驚喜,爽口彈牙,牛味好濃,好耐未食過咁好食的牛丸,另一款炸甜薯也不錯,外脆內軟,超香的番薯味,甜甜的又不會太油膩,最後一款就好普通,啖而無味,食落都爽口ge好味指數:😋😋😋😋.✨沙律和味增湯正常味道,沙律是生菜加麻醬,味噌湯加了櫻花蝦幾有咬口好味指數:😋😋😋.✨九州A4和牛西冷呢個真係一級棒,最好食,牛味重,入口即溶,又不會太油膩,用岩石燒又可以好好鎖住肉汁,勁想encore可惜無得單點 jo試過所有調味覺得落少少胡椒最好,因牛味道太好食不想其他調味料蓋過,侍應介紹話每邊燒十秒就就可以,但jo就覺得要耐多十秒就差唔多7成熟才剛剛好好味指數:😋😋😋😋😋.✨ 九州A4和牛上肩腦肉,九州A4和牛三角胸可能期
🥩極級之二人前 $798
好味指數:😋😋😋😋
✨沙律和味增湯
正常味道,沙律是生菜加麻醬,味噌湯加了櫻花蝦幾有咬口
好味指數:😋😋😋
✨九州A4和牛西冷
✨ 九州A4和牛上肩腦肉,九州A4和牛三角胸
可能期望愈大失望愈大,jo預期是入口即溶,口感綿滑,細嫩多汁,但食落口是有根,無咩牛味,jo要點燒肉汁才覺ok,不值這個價錢
好味指數:😭
✨甜品:抹茶雪糕
呢個幾特別,碗入面放了抹茶粉,自己加水搞拌,再倒入雲呢拿雪糕入面,幾好玩,但jo太心急加了太多水哈🙈雪糕香滑,再加入抹茶完全是perfect match,另外店舖好好見我們六個人加送了兩球雪糕,讚👍🏻
好味指數:😋😋😋😋😋
✨富士山柚子梳打汽水,靜岡蜜瓜梳打汽水
呢到有幾款梳打汽水平時好少見,緊係點兩款試下,柚子味飲落好似柚子蜜汽水版,而另一款蜜瓜味就好出但會偏甜,兩款都幾香,值得一試
好味指數:😋😋😋😋
🥩極上之二人前 $698
基本同上面個set一樣,只是西冷換了美國和牛牛板腱,真心牛味唔出又有d韌,同jo平時超市$80一大pack買來煮餸無咩大分別
好味指數:😭
總括兩個set餐有好有唔好,好ge係有前菜主菜飲品湯甜品,白飯、洋蔥、紫菜可以無限添加,一定會食飽,同逐樣按次序上感覺好開心,但價格唔平,呢個價jo預期牛質素是幾高,只有A4西冷乎合預期,有點失望
🐔日式釀雞翼$68/4隻:芝士忌廉蘑菇,香辣糯米
兩款都超驚喜,意想不到的好食,雞翼超多汁好嫩滑和juicy,前者啖啖芝士忌廉好邪惡不過好正,後者香辣好惹味,再加上少少糯米煙煙韌韌口感其佳,推介👍🏻
🍟香炸薯條
這是店舖送的,無任何期待,點知大家食左第一啖完全停唔到!跟平時食的薯條有點不同,好脆但又甜甜地,大家一齊嘗試配搭不同的調味料,除了薯條茄汁這個完美組合,jo喜歡加少少胡椒或松露鹽
好味指數:😋😋😋😋😋
整體來説,因是小店所以坐位一定無咁舒服,不過店舖服務真係俾100分,會主動講解每一款食物,又會無限添加飯洋蔥紫菜,還很貼心送上薯條和雪糕,燒牛時會主動提供圍裙,結帳後會提供除味的噴霧,感覺係一間好有heart的小店,但jo一心來食岩石燒牛點知其他食物更驚喜,性價比更高,建議牛質素能提高一點
整體評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻