2021-10-01
10月1號去飲茶,都諗住一定會好多人,所以朝頭早一早就打去book位。Confirm完時間同人數,問接電話嘅姐姐有冇BB櫈,佢態度已經唔係話太好,同我講「你嚟到有就有,冇就冇」。Ok⋯去到酒樓,攞位坐低,被安排在收銀處旁的小房間。明顯之前嗰檯啱啱走,枱面啱啱先鋪咗張新枱布,地下仲有一堆垃圾。咁呢個時候,一位黑面姨姨入嚟擺低碗碟筷子,咁我就同佢講地下有好多垃圾,佢話轉頭會有掃地姨姨嚟清。咁我就順便同佢講,麻煩佢攞張BB櫈,佢就好晦氣咁話「唉,我啱啱先攞走咗」大佬呀,我點知你之前嗰檯有啲咩人,又唔係我叫你攞走嘅 佢好瀟灑地將啲碗碟筷子就咁‘pet’咗喺枱面就走咗。等咗一陣,仲未有人嚟清,咁我再提一提黑面姨姨。過多10分鐘,仲係未有人嚟,我就出咗去收銀枱嗰度同嗰位姐姐講麻煩佢叫人入嚟清一清。跟住,當然係冇人嚟啦。我再出去搵經理,麻煩佢入嚟清一清啲垃圾,順便將我將點心紙交俾佢。我唔知呢個經理係唔係啞嘅,但係佢全程係冇望過我,兼且冇回應。我嬲咗,大聲同佢講麻煩你即刻入嚟清一清垃圾,佢先好似突然回過神來,發覺原來佢應該係返緊工嘅。跟住好快,終於有一位清潔姨姨入嚟掃走啲垃圾。要讚一讚呢位掃地姨姨,佢
大佬呀,我點知你之前嗰檯有啲咩人,又唔係我叫你攞走嘅
佢好瀟灑地將啲碗碟筷子就咁‘pet’咗喺枱面就走咗。
跟住好快,終於有一位清潔姨姨入嚟掃走啲垃圾。要讚一讚呢位掃地姨姨,佢嘅態度係非常之好,應該係全間酒樓最有禮貌嘅一位
總括來講,全間酒樓99%員工嘅態度係非常惡劣。食物質素未至於話好正,但係憑良心講亦都唔難食,OK啦。
冇辦法啦,康城獨市,就算你啲態度再差啲,都一樣有人排隊食嘅。