2011-02-13 13 瀏覽
今日一行8人去試呢間雲吞麵, 見到餐牌唔止有雲吞麵食, 有其他拉麵類, 炒飯炒麵類, 意粉類, 仲有常餐添, 由於新開張冇耐, 所以只可以叫餐牌有既食物, 款式唔可以轉, 例如餐牌寫住係麵, 唔可以轉米粉或意粉, 因為有位後生既待應姐姐講既, 話新開張廚房只會照餐牌既款式做, 如果轉款式廚房會好亂, 佢話佢遲啲可以同老細反映下! 咁好啦我地就叫番餐牌既野, 我地試左個常餐五香肉丁麵配蛋多士, 素菜雲吞撈, 柱牛雲吞撈, 雲吞麵, 炸排骨擔擔麵同埋擔擔麵常餐(五香肉丁麵配蛋多士) - 味道同普通茶餐廳一樣, 賣相都算ok, 份量都唔少素菜雲吞撈 - 唔知點解食落啲麵有啲苦澀味, 唔知係佢啲蠔油有苦味, 定佢啲麵有苦味啦, 試下浸落啲湯到食, 反而好啲柱牛雲吞撈 - 味道一般, 牛腩比較un, 乾身唔夠汁, 麵既爽度一般雲吞麵 - 雲吞裡既蝦size 一般, 咬落唔爽口, 麵既爽度一般擔擔麵 - 比唔上詠黎園既擔擔麵, 湯底唔夠濃, 份量少, 詠黎園既擔擔麵一碗只係$20咋!炸排骨擔擔麵 - 炸排骨一般, 炸粉厚, 呢款擔擔麵既款式有變, 只係一碗雪菜麵而已, 麵並唔係擔擔麵既麵, 湯亦都

炸排骨擔擔麵 - 炸排骨一般, 炸粉厚, 呢款擔擔麵既款式有變, 只係一碗雪菜麵而已, 麵並唔係擔擔麵既麵, 湯亦都唔係花生醬湯底, 只係清湯配以白色類似拉麵咁既濶度既麵, 攞呢碗野黎既係一位後生既侍應, 即之前話唔比轉餐牌款式果位呢, 我地問佢呢款係咩麵, 以為上錯左啦, 佢答呢款咪係擔擔麵囉, 你頭先叫家嘛, 佢既態度都係差家啦, 答完就走左, 之後我地再問另一位阿姐, 果個阿姐又好似唔知頭唔知路咁, 問佢呢碗係咩麵又答唔出, 又走左去問果個後生既女仔待應, 後生女待應今次態度更加差, 同我地講頭先咪答左你地囉, 呢碗係擔擔麵呀, 問佢普通既擔擔麵同 炸排骨擔擔麵點解啲麵會唔同, 佢又答唔出, 結果好簡單, 我地食完呢次後唔會再幫襯佢地

2011-01-14