2017-08-25
8號波落左之後,即刻落街睇下有咩食咁岩想食日本野,又諗起呢間有定食就落地下睇下呢間有冇開門估唔到都開左門,唔洗等初初D人既態度都普普通通,機械式講句日文歡迎光臨(P.S. 之前其實都食過幾次,都知態度並非有禮)叫左2個定食,見到餐牌有生蠔叫但無寫價錢就叫個侍應黎問下啦,操唔純正廣東話既一位女侍應,已經唔多耐煩回答我地既問題,話生蠔要叫半打問佢有咩產地既生蠔就攞個牌黎指住話呢幾隻啦跟住問下有冇得逐隻嗌,半打我地真係食唔哂價錢都無答,兜兜轉轉搵左個應該係高級D,年紀大D,化濃妝既女人黎呢位之前我都見識過佢當住D客面前鬧伙記好強勢既女人,最終我地叫左一隻法國生蠔講返正題,2個定食(照燒雞扒吉列炸蝦飯同天婦羅海魚飯)雞扒味道OK,炸蝦得一條,味道都麻麻灑係飯上既味粉好似食緊章魚小丸子天婦羅魚其實就係三文魚,不過勝在夠熱,幾好食一食完擺低碗筷無耐,明明都無人等又有吉位,同埋我地由坐低到食完都係大概30-45分鐘左右,佢地已經收哂我地所有野想趕我地走,只係淨低杯茶,但其實生蠔都未黎,睇怕都係漏左單(我諗如果係D伙記漏單,實俾佢鬧到狗血淋頭,可惜今次係佢自己)我地都廢事出聲催,繼續坐係到飲多D茶唔好
就落地下睇下呢間有冇開門
估唔到都開左門,唔洗等
初初D人既態度都普普通通,機械式講句日文歡迎光臨
(P.S. 之前其實都食過幾次,都知態度並非有禮)
叫左2個定食,見到餐牌有生蠔叫但無寫價錢
就叫個侍應黎問下啦,操唔純正廣東話既一位女侍應,
已經唔多耐煩回答我地既問題,話生蠔要叫半打
問佢有咩產地既生蠔就攞個牌黎指住話呢幾隻啦
跟住問下有冇得逐隻嗌,半打我地真係食唔哂
呢位之前我都見識過佢當住D客面前鬧伙記
好強勢既女人,最終我地叫左一隻法國生蠔
講返正題,2個定食(照燒雞扒吉列炸蝦飯同天婦羅海魚飯)
雞扒味道OK,炸蝦得一條,味道都麻麻
灑係飯上既味粉好似食緊章魚小丸子
天婦羅魚其實就係三文魚,不過勝在夠熱,幾好食
一食完擺低碗筷無耐,明明都無人等又有吉位,
同埋我地由坐低到食完都係大概30-45分鐘左右,
佢地已經收哂我地所有野想趕我地走,只係淨低杯茶,
但其實生蠔都未黎,睇怕都係漏左單
我地都廢事出聲催,繼續坐係到飲多D茶唔好蝕,
直至果個老女人發現我地坐係到飲左好耐茶,就記得返,扮哂野過黎問隻生蠔到左未
我地緊係話未到都唔要喇,飲埋杯茶就走
埋單要加一!真係唔知佢既加一係服務左去邊!
其實打咁多野,就係想表達呢到既人服務態度有幾差
枉佢為日本食店,見佢最有禮貌既時候就係D熟客走入黎
大大聲聲話: 哇乜太,歡迎你呀!今日想食咩呀?飲唔飲酒呀?
對住其他客人就黑口黑面,順便分享當晚其中一件小趣事
呢間舖有D座位係坐近門口,而當晚定食既餐牌係掛左係好入面,紙餐牌上係無既
當時有3-4位客人坐左門口位,想睇有咩定食,詢問左果位女人,
佢就指住入面掛係牆上既餐牌,於是個客就諗住行過去影張相,
再同朋友商量食乜,結果個客一起身,個女人就即刻喝住話:
"不如我係呢到口講你聽啦,唔洗你行過去喎!"
然後一輪咀RAP左牌上6個以上既菜式名出黎!
其實真係好好笑,佢唔想俾人影相咪出聲囉,
你又唔印出黎,人地真係好難睇到,同埋人地係幾個人,
你覺得你咁樣RAP一次出黎人地就會諗到食乜?
結果個客等個女人走左,佢都係起身過去影左張相
總之呢間野,味道唔係最好,服務又差
無咩必要都唔好去食!