2011-06-16 26 瀏覽
幾年前黎過呢間 café, 當時去四樓,要會員制畀錢買儲值卡。 因為嗰時覺得飲品麻麻,所以去過一次就冇再去。今日男朋友放工約左朋友上呢間 café五樓 飲嘢,我放工上到去已經差唔多七點。當時男友嘅朋友已經走左,佢地各飲左杯一杯飲品。上到去成間店得我男友一個,坐左喺最角落嘅卡位。我坐低好耐個女侍應都唔理我一個人喺吧枱,要我問佢拎餐牌,佢仲叫我等陣。其實成間店都只得我男友一個,佢真係好忙咁咩?咁我黎到咪打算食埋飯,同男友各叫左個晚餐。我$87 有沙律、飯\天使麵同埋一杯$36飲品。我地都係只叫$36嘅飲品,事後睇食評先知原來叫超過$36嘅飲品係要補返佢公司特別定義嘅「差價」,係嗰杯飲品嘅價錢減廿蚊。例如$39飲品,佢會收你$39-$20=$19,即係要補$19,都幾過份。我地兩個都係叫左咖喱飯,食緊嘅時候開始多人上黎,有只飲嘢嘅,都有食飯嘅。我杯咖啡黎左,但係冇畀糖,想叫個侍應,但係佢又匿埋左喺吧枱後面。最後男友自己出吧枱搵糖。食左幾啖飯,個女侍應走埋黎話:「我幫你搬枱」跟住隻手已經將我男友嘅碟拎起左啲,但我男友隻手仲拎住隻羹食緊飯!我話:「吓?」佢:「我幫你搬家過去嗰張枱」然後指一指近門

我話:「吓?」

佢:「我幫你搬家過去嗰張枱」然後指一指近門口一張二人枱。

我問:「要我搬枱呀?」

佢話:「你兩個人丫嘛 ,嗰張咪二人枱,有四個人上鏗糸黎,我幫你調枱。」

其實我地兩個畀佢失驚無神嘅行為了嚇一嚇。當時我隔離仲有一張四個人嘅空枱,嗰張枱後面都仲有一張四人枱。我男友仲諗住行過方便想起身,但係我覺得唔 make sense, 如果你滿晒人,叫我調位好正常,但係當時仲有兩張四人枱喎,而且我食到一半。

我咪同佢講:「吓,我食到一半喎」

佢話:「咁你食多陣先,不過個客啱啱打上黎,話佢15分鐘後到啫」

嘩,咩事呀?咩叫食多陣先?乜我唔係客咩?仲好似迫我15分鐘好走咁。我男友喺度係有成兩個鐘,但佢係飲完一杯嘢再叫多個晚餐架喎!

我再望下後面卡位,人地兩位都係飲兩杯嘢,調位都方便過我地成枱杯杯碟碟丫,佢叫我地搬去嗰張枱都放唔落咁多嘢。

五分鐘後有兩個人黎左, 坐左喺嗰張二人枱,個侍應冇阻止佢地。隔一陣佢地再搬去我隔離張四人枱,侍應都冇阻止。咁即係冇迫切性留張枱畀佢打電話留位個客啦。

嗰時我都同男友講左,我食到一半係唔會搬架,佢而家又唔係冇枱,頭先佢個態度又咁差,問都冇問我地,隻手就伸埋黎拎碟話幫我搬枱。嗰時我食飯嘅心情已經畀佢影響左,仲要畀佢望住晒等我地快啲走咁。

乜 café 唔係畀人飲嘢傾計架咩?佢趕客咁仲衰過茶餐廳。我嬲到要即時喺café 上網登記 openrice 寫我嘅第一篇食評。

到我地佢所講嗰四個人都冇上過黎。我以後都唔會再去!

2011-06-16