2021-10-24 567 瀏覽
Dahi Golgappe $68一種係印度好有特色嘅小食,香脆嘅外皮裏面包住左鷹嘴豆泥加埋其他嘅配料,再配上獨特嘅醬汁,竟然係粉紅色嘅,味道係酸酸甜甜,好開胃,外皮係薯仔,炸得非常香脆,咬開好似一個波咁,裏面收埋咗啲鷹嘴豆泥,好似嗰啲要用個錘仔扑爆嘅蛋糕咁,外觀一流,口感十足。Tandoori Kukkad $138用咗獨特嘅醬汁去醃,再用燒烤嘅方式煮熟嘅燒春雞,味道非常濃烈,而且去到雞肉嘅最深處都好夠味,醃料用得祝之餘仲要花好多時間去醃先至有呢一個效果,雞肉非常之嫩滑,裏面有晒肉汁,同啲醃料都撈埋味道真係一流,而且份量好多,有四大件,仲要全部都係雞肶肉。Goan Fish Curry $138揀咗魚咖喱,魚肉似係斑片,質感比較實淨,唔容易說,煮咖喱就啱晒,咬落去仲食到一絲絲嘅魚肉,比起傳統嘅印度咖喱呢個多咗一啲椰汁嘅味道,令到成個感覺冇咁辣,識落甜甜地好易餸。Palak paneer $98另外仲叫咗呢一個蔬菜咖喱,望落去好似打用咗嘅菠菜醬汁咁,味道都比起一般食到嘅咖喱較為淡味,反而菠菜嘅味道就好突出,而且裏面仲加咗芝士,係傳統印度常見嘅芝士,同平時食到嘅西式芝士有啲唔同,質地比較
Dahi Golgappe $68

Tandoori Kukkad $138

Goan Fish Curry $138

Palak paneer $98

另外仲叫咗呢一個蔬菜咖喱,望落去好似打用咗嘅菠菜醬汁咁,味道都比起一般食到嘅咖喱較為淡味,反而菠菜嘅味道就好突出,而且裏面仲加咗芝士,係傳統印度常見嘅芝士,同平時食到嘅西式芝士有啲唔同,質地比較鞋身,味道有啲似水牛芝士,唔濃烈但係有淡淡的芝士酥味。

Tandoori Roti $28

比較常見嘅一種印度薄餅,係擺喺爐邊烤烤到好乾脆嘅嗰一種,感覺上健康啲因為用少啲油,吹卜卜好似食緊薯片咁樣。

Onion Kulcha $38

呢個係經理嘅推介,同一般嘅油酥餅唔同,佢係一種傳統加咗洋蔥,同埋薯仔嘅一種烤餅,唔使送咖喱就咁食都已經好夠味,而且個質感係我最鍾意食嘅油酥餅質感,煙煙銀銀有好多層,就咁拎黎已經可以做一個餸。

Kesar Kulfi $48

最後試食一下印度嘅甜品,呢一個雪糕,味道質感似雪芭多啲,非常之甜好有印度嘅特色,此食緊說到結左冰嘅煉奶咁樣,仲帶有少少椰子香味。
2021-10-06