當日係weekday 嘅夜晚,見到餐廳都係fill house的,可見餐廳嘅人氣都頗高。提前一個月預先訂枱,終於試到呢間人氣法國菜!-🎈Appetiser中高價位嘅餐廳多數會提供一個appetiser/amuse bouche。係LPM落座後會見到枱面放左蕃茄、檸檬同刀。因為覺得佢實在太「呀位」,忍唔住問下店員先知原來呢一個係一個self-served salad。幾有趣嘅係上網見到每個人影相都會有呢個「裝飾」。有部份人唔知佢嘅用途,亦有部份人係懶得動手,而我哋就係太遲知道亦懶得動手😹 以呢個價位來說似乎寒酸左少少🙈除左呢個所謂嘅salad外亦有兩款法包任君選擇,麥味唔算出眾,勝在夠香脆。枱面放左橄欖油,如果要黑醋就需要另外問店員拎啦🙈推薦指數: 5/10-🎈Thinly sliced Octopus with Lemon and Green Chilli Dressing ($228)呢個應該算是LPM嘅Signature Dish了吧~ 呢個呈現方式暫時只係呢到見過😹一開始睇相以為佢係一條條八爪魚切薄片,點知原來係由幾條八爪魚圍埋一個圖形再切片。原理有少少似扎肉!用咗lemon做d

🎈Appetiser

推薦指數: 5/10

用咗lemon做dressing味道幾fresh,因為係薄片所以都好入味,但同時會無咗八爪魚個口感。軟軟腍腍幾開胃,未食過的可以一試😋
推薦指數: 8/10
🎈Snails with Garlic Butter and Parsley ($228)

食法國菜又點少得snails🐌 未必個個接受到食snails,不過如果你食嘅話LPM唔會令你失望!一入口係好香的蒜同牛油味,輕輕一拮就可以拎到肉出來。係食完會想再食的dish😋
推薦指數: 9/10
🎈Grilled Sagabuta Pork ($368)

強烈推薦叫呢款烤豬,雖然睇落好細份但超好食~ 表面烤到微焦,焦香感非常突出。內裏依然呈嫩粉色,靚豬仔先可以做到的😹調味不多,但很好地帶出豬肉的味道。
推薦指數: 9/10
🎈Homemade Pappardelle with Veal Ragú ($258)

法餐份量一般比較「精緻」,為咗填飽小肚子特意叫的一份意粉。Pappardelle 呢款意粉比較闊身一點,口感唔錯。醬汁方面以肉醬為主,肉味極突出,甚至我自己覺得有點over咗😹 相對其他dish嘅出色程度,呢一份意粉就有點被比下去了。
推薦指數: 7/10
🎈Potato Gratin ($108)

再一份為咗填飽個肚而點的,不過真係飽到唔需要再點其他澱粉質。LPM嘅焗薯係切片再焗的,味道超超超creamy!
推薦指數: 8.5/10
🎈French Toast with Spice Ice Cream ($128)

另一款LPM的signature dish!佢同想像中嘅 French Toast唔一樣在於佢表面嘅一層焦糖,而內裏會比較軟糯濕潤。
食落會似焦糖蛋糕多啲😹 旁邊嘅雪糕亦別出心裁,用香料入饌。味道獨特到唔係每個人都識欣賞,而上面嘅Honey Crunch 就更合乎我口味~
🎀總括而言🎀
整體食物質素不錯,合乎價錢預期。二人分享的話叫焗薯比意粉更好。環境同服務反而有點跟唔上價錢同咁高質嘅食物。

首先,餐廳嘅枱偏細,而西餐一般都係大大隻碟,細細份食物。如果係一人叫一份Main的話位置都勉強夠,中意share小食嘅話就會非常逼🥲
再者,Self-Served Salad呢個idea幾得意,但照我當晚嘅觀察店員並唔係每一枱都會介紹。雖然食到中途會有staff循例詢問你覺得野食點,但都無挽回到服務上嘅整體分數。
不過整體嚟講,基於食物質素上都係值得推薦嘅🥲