2016-03-08 262 瀏覽
中環食西餐既餐廳有好多,但係質素就可以好參次,而且好貴,今次搵到間正野喎!呢間位於荷里活道上樓既蠔吧,環境幾舒服,好岩一班人飲下野傾下計,最緊要係有蠔食😍! 我地見佢都幾多酒揀,都想飲下酒,所以叫左店員推介,佢推介左一支叫cava既酒(應該係香檳),好似三百幾蚊左右,但佢唔太甜,葡萄酸味較重既,幾開胃,適合一路食一路飲! 黎到蠔吧,無理由唔食蠔姐!雖然我好鐘意食蠔,但係對蠔都無咩特別大研究。店員為我地揀左三款當日新鮮要法國蠔,包括special de clair, Papin 同Anchelin. 呢幾款法國蠔都比較重海水咸鮮味,蠔,肉質好爽而蠔味好濃,而且佢好新鮮,好正!個人最鐘意就係Anchelin,因為佢蠔味較甜而且無咁重海水味。之後叫左個蠔湯試下,好creamy同鮮甜,呢個好好飲!友人叫左個龍蝦湯,但有少少苦(可能係因為龍蝦膏),所以我自己就比較推介蠔湯。 主菜方面,佢都有好多意粉同pizza揀,但我當日想食下羊,店員又向我地推介左個羊膝,個羊膝煮好淋,一切即刻離肉,而且羊唔羶(就算係近肥既肉都唔羶)同好入味,而旁邊薯蓉份量好多,所以我地都係叫

主菜方面,佢都有好多意粉同pizza揀,但我當日想食下羊,店員又向我地推介左個羊膝,個羊膝煮好淋,一切即刻離肉,而且羊唔羶(就算係近肥既肉都唔羶)同好入味,而旁邊薯蓉份量好多,所以我地都係叫左一個main course都已經好飽!

特別想講下,呢間餐廳有個女店員服務好好,周不時會問我地啲食物質素滿唔滿意,又會常常為我地斟酒同介意俾我地既食物都好唔錯,所以值得一讚!