2021-03-18
IFC 睇7:30,booked 定翡翠拉麵小籠包,食咗快速晚飯先。約莫6點8到,竟然被安排坐入房,有啲驚喜,可能因為疫情及限聚令,不是太多人的關係吧。剛進入房內,感覺有點侷促,應該剛開冷氣,坐落咗還是可以的。約咗兩位朋友他們還未到,自己再研究餐牌。這天,有green common 同素餐牌,餐牌上所展示的素食相片,很吸引。二話不說,決定今晚又食素。孜然新肉圓$46(6粒)。蒿筍小籠包$52。京醬新肉絲$90。羅漢齋脆麵配大湯包$126。除了大湯包外,其餘全是素食。特別某原因,餐廳送咗鴛鴦高力豆沙作為甜品,價值$56。孜然新肉圓,相片比真實吸引,上菜時,自然味道濃郁,但放入口內卻不覺得太重孜然味,而且吃落口,味道很普通。不脆怪怪。蒿筍小籠包,始終係素肉,沒有新鮮肉的肉汁,食落很難覺得係小籠包。但如當作為一個素餃,味道是絕對可以接受。京醬新肉絲,好食。從賣相來看,絕對不覺得是一碟素。味道濃,但偏咸。我本人吃不出不是真肉!但朋友說他們絕對分別到植物肉,及動物肉的分別。😬味道濃,但係配薄餅,所以ok。羅漢齋脆面,大湯包。賣相很特別,絕對係眼相機食先的一道菜!上菜時,大家都嘩然。哈哈。味道亦都
剛進入房內,感覺有點侷促,應該剛開冷氣,坐落咗還是可以的。
味道亦都相當唔錯,羅漢齋多數用(斎)蠔油醬汁煮,一般比較喊,但這個羅漢齋,啱啱好,生粉漿埋獻汁又不太杰,可知整個製作相當認真。唔錯,值得推介!反而大湯包,不知是否已經放涼,湯包沒有肉汁,口感及味道普通而已。
最後鴛鴦高力豆沙,係一個驚喜,而且黑色竹炭隻芝麻高力豆沙,很特別,芝麻餡很香!如果大家個胃仲有位,就要試吓!
孜然新肉團6粒
京葱新豬肉
羅漢齋炒麵
蒿筍小籠包
高力豆沙,原味及竹炭芝麻味
蒿筍小籠包