2022-05-15
因為慶祝生日,上網搵咗幾間高級餐廳最後揀咗嚟呢間位於大埔【L’AMOUR】佢係前文華東方酒店主廚主理,係隱世法式Fine Dining🇫🇷餐廳設計非常華麗,有落地玻璃可以自動變矇,令私隱度大增餐廳有不同嘅飲品,例如啤酒,紅酒,白酒Cocktails, Mocktails🍸我哋都即刻叫番杯嘢飲,今餐2人食以下食物Drink🔸L’amour 係餐廳自家製signature嘅啤酒🍻,味道偏甜,容易入口,鍾意飲甜嘅你就啱晒!🔸Rose Heavens Garden入面有Hendricks Gin, Rose Syrup, Lemon Juice, Soda Water成分,Cocktail 嚟講都幾大杯😆味道清新又甜甜地,酒味淡所以容易入口!Appetizer🔸日本時令生蠔🦪當日想叫加拿大海膽多士,咁啱海膽賣晒所以唯有叫半打生蠔,生蠔都係即時開出嚟,好鮮甜,而且佢都算大粒啖啖肉,呢款生蠔無咩海水味唔會太咸,所以岩晒我!🔸牛油烤焗美國甜薯薯條甜薯一定冇死,一定係好味呀!烤焗出嚟都好香脆,細細條容易食🤣Main Course 🔸傳統法式鵝肝牛柳鵝肝同牛柳一齊係夾嘅,鵝肝不過不失,而牛柳叫咗五成熟,
最後揀咗嚟呢間位於大埔【L’AMOUR】
餐廳設計非常華麗,有落地玻璃可以自動變矇,令私隱度大增
Drink
🔸L’amour
🔸Rose Heavens Garden
Appetizer
🔸日本時令生蠔🦪
🔸牛油烤焗美國甜薯薯條
Main Course
🔸傳統法式鵝肝牛柳
鵝肝同牛柳一齊係夾嘅,鵝肝不過不失,而牛柳叫咗五成熟,外面煎到好熟,入面都保留左五成嘅!
🔸蒜片辣椒蟹肉扁意粉
個蒜味同辣椒味都比較重,所以會偏辣,有少少蟹肉嘅味道,而且扁意粉乾身爽口,所以都係好好食!
🔸香煎北海道帶子黑松露薏米飯
我個人推介呢款必食,因為佢個黑松露味道好出,而且個意大利飯做到啱啱好,唔會太淋太多水亦唔會太乾!有兩粒北海道帶子,我食得出真係北海道嘅質素😋好新鮮好甜
總括嚟講呢一餐唔錯,價錢屬於中等的價位,但有高級餐廳質素很好,而且侍應姐姐好好態度,食得好開心❤️慶祝節日不妨可以試吓呢間!