2018-05-20 120 瀏覽
有兩樣食物我勸大家不要點,除非大家非吃不可:第一樣係燒韭菜,我完全唔理解點解可以落咁多油去燒。一食落口油淋淋,一路食,d油一路滴出來。食完一條之後隻碟有半茶匙油。。。於是我已經唔敢再食第二條。我見到碟底有咁多油,我都嚇親。 第二樣好失望嘅絕對係冬陰公錫紙包蜆肉。最致命的是蜆不夠新鮮,而且有沙。其實蜆如果是新鮮的話,應該不會難吃的去邊。一齊嘅仲有金菇同埋一啲菌類,索左冬陰公湯其實都幾好食嘅,不過冬陰公湯稍微辣了點。 以下的是味道不過不失,但個人覺得不太值得這個價錢的食物:1. 傳說中好受歡迎嘅鹽燒厚切牛舌,出名夠大粒,厚肉。嚟到嘅時候真係嘩!!!脹卜卜好大粒,有五粒。滿心期待但一咬落去就出事了⋯⋯肉質較稔,覺得牛舌係先被煮淋,然後再輕輕燒下表面嘅質感。加上牛舌並沒有太多牛嘅味道,非常淡口,只有孜然粉味,極度失望。我和友人新竟然冇意欲去消滅五粒牛舌。係第一次冇人爭食牛舌⋯⋯2. 都係這間店好出名嘅微辣肉碎原條燒茄子🍆其實唔可以話難食不過冇乜驚喜。可能希望越大失望越大啦。同埋佢加左麻辣油,於是食到一半個口已經麻痹咗⋯⋯ 3. 汁燒鮑魚其實個鮑魚尚算新鮮,不過略嫌佢浸得啲汁太耐。佢啲汁完全蓋過
有兩樣食物我勸大家不要點,除非大家非吃不可:

燒韭菜

以下的是味道不過不失,但個人覺得不太值得這個價錢的食物:

1. 傳說中好受歡迎嘅鹽燒厚切牛舌,出名夠大粒,厚肉。

鹽燒厚切牛舌

2. 都係這間店好出名嘅微辣肉碎原條燒茄子🍆
微辣肉碎原條燒茄子

3. 汁燒鮑魚
其實個鮑魚尚算新鮮,不過略嫌佢浸得啲汁太耐。佢啲汁完全蓋過左鮑魚嘅鮮味。個人應為海鮮唔應該落太多調味咁先可以食到佢最原本嘅嗰種海鮮味。
汁燒鮑魚

4. 黑松露廣島蠔
其實黑松露醬本身冇問題,不過就唔係好夾到蠔。而且蠔本身淡而無味,一點鹹味也沒有。
黑松露廣島蠔

5. 燒菠蘿
與其他食評咁講係會爆汁,不過略嫌菠蘿本身比較老,如果佢可以切左中間比較硬嘅部份才上碟會比較理想。
燒菠蘿

6. 然後就到金黃醬虎蝦。虎蝦個肉質唔錯,不過夾咗金黃醬就極度失色。嗰個金黃長其實就像係酒樓食嘅海鮮卷裏面的沙律醬餡料,加左少少芝士係上面。如果挑鹽燒我相信會好食好多。

7. 珍寶帆立貝
帆立貝沒有太大問題,只是覺得加鹽燒應該會比較好吃。

8. 汁燒BB蘆筍
唔知點解呢一間店好鍾意加孜然粉去調味。。。不過如果有得選擇,我寧願佢加鹽會好啲。蘆筍我都覺得加鹽燒應該會比較好。加左孜然粉真的是格格不入
汁燒BB蘆筍

唯一兩味我覺得比較好味嘅就包括:
9. 安格斯牛柳粒
相比起牛舌起碼牛柳粒係有牛味嘅,而且亦都帶啲肥膏,口感不錯。
安格斯牛柳粒

10. 西班牙黑毛豬件
另外黑毛豬件亦都係一樣帶點半肥瘦,口感爽脆。
西班牙黑毛豬件

最最最重要呢,就係呢兩味餸係罕有地沒有加孜然粉調味!!!!!

整體來說呢一餐可以話係貴而不值。我相信以同等嘅價錢其實係可以食啲更高質素嘅串燒店。呢一間串燒店嘅價錢真係屬於中上,甚至可以話係貴嘅。所以我會期望更加高。可惜都幾失望。期待佢哋會有進步啦。
2018-04-19