2020-12-26
[Pie迷請留意🥧!]美式甜品店Butter係置地廣場開左pop-up store,開到出年5月,宜家好似仲未好多人知住,不過相信好快就會排哂長龍啦!大家可以係舖頭買到多款懷舊美式甜品,如果係嗌成個完整9吋批仲可以online預訂😌佢地期間限定提供4款復古嘅批同蛋糕,online order仲有得揀每月精選嘅特別批(今個月係milk and cookies pie)本身有啲擔心美式甜品會好甜好膩,但估唔到完全出乎我意料!幾款食落都好出色🤩而且今日朝早十點幾去到唔洗排隊,好快就買到啦!🐶Apple pie $70我本身唔係好鍾意食蘋果批,因為覺得佢個餡料一pat野咁,個醬又酸得好難食,但Butter 呢個蘋果批就令我眼前一亮啦😮 餡料方面食到清甜嘅蘋果味🍎,唔會太酸/甜,而且醬汁有淡淡肉桂香,但唔會喧賓奪主,蘋果肉質感適中,淋得黎食到果肉嘅口感,唔係一pat野,而且好足料!批皮過左幾個鍾先食都可以保持香脆,不過唔重牛油味。🐶Pineapple upside-down cake $80呢個有驚喜‼️本身以為呢個蛋糕好普通,就係菠蘿配海綿蛋糕,但食落反而最鍾意呢個❤️蛋糕鬆軟濕潤,最難得係食到淡
🐶Apple pie $70
呢個有驚喜‼️本身以為呢個蛋糕好普通,就係菠蘿配海綿蛋糕,但食落反而最鍾意呢個❤️蛋糕鬆軟濕潤,最難得係食到淡淡菠蘿嘅甜香,講嘅係新鮮菠蘿個種香甜,而唔係糖水菠蘿味,配埋蛋糕上面嘅菠蘿果肉好清新,係四個入面最唔膩嘅。
可惜上面嘅車厘子🍒係藥水味嘅......
🐶Cherry Pie $70
本身擔心車厘子批都會係藥水味,但好彩佢無令我失望,此🍒不同彼🍒,呢個批嘅餡料一啲藥水味都無😆食落酸酸甜甜,咬到車厘子肉嘅口感,好開胃,而且份量十足,爆哂餡!而且批皮同樣係咁香脆🤪(不過同蘋果批比,我覺得蘋果批味道豐富啲,值得食多啲~)
🐶 Tennessee Whiskey Caramel Pecan Pie $70
四個入面我覺得核桃批最普通,雖然話用左焦糖同whiskey去整,但食落都主要係食到核桃味😂層次較為單一.......不過桃桃都烤得幾香口嘅,鍾意有咬口又唔會太甜都可以揀呢個!