2023-08-14
我朋友是個素食者,今日帶我去一間開左無幾耐嘅樓上素食餐廳食午餐。我一直覺得素食無特別,但估唔到今次竟然有驚喜。 我地一上到去,就見到我地都好鍾意的淺綠色,加上兩面玻璃窗好開闊,配上輕鬆的音樂和滿臉笑容的女服務員,殷勤招呼我地坐係大玻璃窗旁邊,真係比人好舒服的感覺。 有好多素食選擇,有主食、湯、麵、手卷及點心等等,款式多,又精緻。 👍珍貴苜蓿牙手卷$38/件手卷賣相靚,好似日本手卷咁,入面有牛油果、素三文魚、苜蓿牙等,大大件,有咬口,好好食。 👍椰汁雪耳無花果燉湯$48湯有椰肉、雪耳、杞子、南北杏、無花果同姬松茸,湯夠濃,飲落好滋潤,好好飲。 👍四川擔擔麵$68擔擔麵一放落枱面,我地已經嗅到好濃的香葱味,再加上麻油、花生醬和花生粒,真是好香。麵條细滑,有D辣,湯底夠味,好香口,好惹味。 👍黑松露蘿蔔糕$48.我仲以為黑松露是主角,會放係蘿蔔糕上面,原來唔係,係另碟上黑松露、甜醬同辣醬。辣醬好香,唔係好辣,甜醬都好食,各有特色。蘿蔔味好重,好滑,黑松露多,好食,可以自己將黑松露加係蘿蔔糕上面,份量由自己決定。 👍羅馬紫菜沙律卷(4件)$128擺設精美,金針菇先蒸熟再炸,再加上素蟹柳,用紫菜
👍珍貴苜蓿牙手卷$38/件
👍椰汁雪耳無花果燉湯$48
👍四川擔擔麵$68
👍黑松露蘿蔔糕$48.
👍羅馬紫菜沙律卷(4件)$128
擺設精美,金針菇先蒸熟再炸,再加上素蟹柳,用紫菜包好,放係一片生菜上面,再加上沙律醬,紫菜脆,好食。
👍香芒天婦羅炸豆腐(6件)$88
係炸豆腐上面淋上濃濃的香芒汁,再將炸豆腐浸係額外附上嘅香芒汁上,整塊豆腐都是橙色,咬落去滿口芒果汁,再加上外脆內暖的炸豆腐,好清新,好正。
員工同老闆都友善有禮貌,服務態度一流,環境舒服,食物擺設靚,又好食,又唔貴,聽老闆說將再有新菜式推出,我同朋友都會再去食。😀😀