2018-06-28
再次黎大埔搵食, 係食街附近見到呢間德國廚房, 岩岩開業3週年, MENU有德國咸豬, 德國香腸等等, 入去同佢'損'下手先!呢間都算係清吧, 有德國啤油飲, 裝修以木色為主, 小店內有6張檯, 燈光暗暗的都幾好情調, 岩曬幾個人黎食飯傾計.MENU款色唔會太多, 沒有花巧, 小食, PIZZA, 主菜, 飲品都有齊.2個人撐檯腳, 想乜都試少少, 所以ORDER左1個德國火焰咸豬手SET, 已經包括有德國腸, 丸, 薯角, 伴菜, 酸菜等等.火焰咸豬手上檯後即場倒RUM酒, 點火! 好吸晴!!咸豬手都幾大隻, 十分多肉, 外皮勁脆, 豬手肉唔係好咸, 肉質較為爽, 完全無根, 啖啖肉好好食! 咸豬手有一半已經幫你切好, 另一半可以慢慢切, 成舊咋住食又得! 可以豪邁D! 德國腸有2款, 一隻香草豬肉, 一隻係維也納腸.伴菜係超甜粟米, 中和一下味蕾, 好夾!不得不提係個蜜糖芥末醬, 原來係自家的, 甜甜地, 沒有剌鼻的芥末味, 好正!另外ORDER左個小食 - 煙肉蜜糖芥末薯條, 比一般的薯條粗, 先炸再焗, 上面放了大量芝士, 100%香脆又香口, 蜜糖芥末味不太重, 反面條條都脆
火焰咸豬手上檯後即場倒RUM酒, 點火! 好吸晴!!
德國火焰咸豬手
德國腸有2款, 一隻香草豬肉, 一隻係維也納腸.
伴菜係超甜粟米, 中和一下味蕾, 好夾!
德國火焰咸豬手
自家制蜜糖芥末醬
另外ORDER左個小食 - 煙肉蜜糖芥末薯條, 比一般的薯條粗, 先炸再焗, 上面放了大量芝士, 100%香脆又香口, 蜜糖芥末味不太重, 反面條條都脆卜卜的, 而且大量芝士岩曬我呢個芝士控!
煙肉蜜糖芥末薯條
唔飲酒, 呢到都有D特色飲品, 我地試左個青萍果椰果特飲, 同埋熱蜂蜜香橙玉桂花茶.
青萍果椰果特飲幾FRESH, 有粒粒椰果好好咬.
特別欣賞杯蜂蜜香橙玉桂花茶, 去油膩感非常好, 食比較濃味的食物, 飲番一啖, 喉嚨好舒服, 杯內仲有一片風乾香橙片架, 好有心思!
蜂蜜香橙玉桂花茶
蜂蜜香橙玉桂花茶
整體質數高, 呢個地方搵朋友吹水係一流!