2020-10-22
今日放工決定到旺角尋覓好食晚餐每次經過都會俾佢門口招牌上石燒牛吸引到,今次決定入去會一會佢,大概七點左右去到見到入面座無虛席,都要大概等10分鐘先有位。入舖頭前,店員會幫我哋量體溫同埋用消毒啫喱清潔雙手,我覺得呢個舉動十分之窩心,同埋店員嘅態度十分友善。由於喺出邊等位嘅時候已經決定咗食啲咩,所以入到餐廳嘅時候就即刻落單。上菜嘅速度亦都十分之快,亦都保持熱辣辣嘅水準。嗌咗400 g嘅巴西牛柳配黑椒汁牛柳上面嘅蒜粒簡直係畫龍點睛,可以根據自己食牛扒嘅習慣嚟控制牛扒嘅生熟程度!我平時食開七成熟,所以我就會煎耐啲,但亦都唔會令到塊牛扒好韌,仲有牛嘅香味。再沾埋黑椒汁嚟食,絕配!旁邊會有一碟小小嘅薯蓉配菜,但係個薯蓉就略嫌冇味。之後亦都嗌左蒜蓉白汁蜆意粉我本身就好鍾意食意粉!呢個意粉做到好creamy,又唔乾,入邊仲有幾隻大大隻嘅蜆肉,但唯獨是食到有少少沙。芝士忌廉炒蛋由於我哋處於一業個好肚餓嘅狀態,所以亦都叫咗一個芝士忌廉炒蛋,呢個最令我驚喜,不論係多士定係炒蛋,我都十分之推薦!芝士可以拉絲,我個人就鍾意配埋旁邊嘅薯蓉一啖食!口感好豐富,但係又唔會太過膩。最後亦都叫咗兩杯嘢飲,一杯係青蘋果乳酸
嗌咗400 g嘅巴西牛柳配黑椒汁
牛柳上面嘅蒜粒簡直係畫龍點睛,
可以根據自己食牛扒嘅習慣嚟控制牛扒嘅生熟程度!
我平時食開七成熟,所以我就會煎耐啲,
但亦都唔會令到塊牛扒好韌,仲有牛嘅香味。
再沾埋黑椒汁嚟食,絕配!
旁邊會有一碟小小嘅薯蓉配菜,但係個薯蓉就略嫌冇味。
之後亦都嗌左蒜蓉白汁蜆意粉
我本身就好鍾意食意粉!
呢個意粉做到好creamy,
又唔乾,入邊仲有幾隻大大隻嘅蜆肉,
但唯獨是食到有少少沙。
芝士忌廉炒蛋
由於我哋處於一業個好肚餓嘅狀態,
所以亦都叫咗一個芝士忌廉炒蛋,
呢個最令我驚喜,不論係多士定係炒蛋,
我都十分之推薦!
芝士可以拉絲,我個人就鍾意配埋旁邊嘅薯蓉一啖食!
口感好豐富,但係又唔會太過膩。
最後亦都叫咗兩杯嘢飲,一杯係青蘋果乳酸(左),
一杯菠蘿特飲(右),個人比較推薦乳酸系列,
酸酸甜甜好開胃。