2021-11-10 94 瀏覽
過咗新墟食完雜河,冇加底唔夠飽,周圍行下再食第二餐都有一段時間冇過嚟新墟,開多咗好多新食店蕩吓蕩吓,見到間甜品店,門面幾靚仔,價錢又ok!見入面坐滿人,又咁啱有枱埋單,就入去試吓望見好多枱都叫疏乎厘同窩夫,應該係主打,我哋就跟隊,叫咗個焦糖香蕉梳乎厘,同埋炸籃間鋪我估應該係一班後生仔搞,見廚房、店面嘅都係後生仔。等食物時都有啲擔心食物得唔得不過見細節位,例如menu係全手寫,乾淨無跡,又好colourful咁,幾有心思;等食物時又有杯茶;見隔離枱因為枱面有塊隔板入去會撞到又會醒目拎起先.......呢班後生仔有啲passion食物應該即叫即整,等得比較耐,不過有驚喜!炸籃有燒賣、雞球、雞鎚、薯格炸物唔乾,我就最鐘意燒賣,外脆內軟,擺到凍咗都仲keep到!朋友就覺得個雞鎚好味。食晒D野望返張墊紙,都冇乜油!焦糖香蕉梳乎厘焦糖喺香蕉面夠薄,夠脆,唔黐牙;香蕉熟度剛好,燒完焦糖喺面都唔會變咗一PAT,KEEP到個形,好滿意!用軟雪糕,好細心,唔係cream,亦唔係一般鋪用既雪糕球,咁就易”不”,又靚! 去到重點疏乎厘,上到枱仲有彈彈下感覺,入口即溶,好ふわふわ!而且甜度控制得好好!上面仲有D
過咗新墟食完雜河,冇加底唔夠飽,周圍行下再食第二餐

都有一段時間冇過嚟新墟,開多咗好多新食店
蕩吓蕩吓,見到間甜品店,門面幾靚仔,價錢又ok!
見入面坐滿人,又咁啱有枱埋單,就入去試吓

食物應該即叫即整,等得比較耐,不過有驚喜!

炸籃
有燒賣、雞球、雞鎚、薯格

焦糖香蕉梳乎厘
焦糖喺香蕉面夠薄,夠脆,唔黐牙;
去到重點疏乎厘,上到枱仲有彈彈下感覺,入口即溶,好ふわふわ!而且甜度控制得好好!上面仲有D脆脆,一軟一脆,好豐富!

仲有想讚下擺盤,應該都落過心思,而且餐具同裝修好夾,雖然價錢同隔離店其他甜品店差唔多,但係食物質素同店面設計呢度優勝一籌
焦糖香蕉疏乎厘
焦糖香蕉疏乎厘