2008-06-24 7 瀏覽
9點幾係太子旺角一頭原本諗住去BB任特區食比六草多d去怒食. 點知去到太子先知原來已經執左=.=好彩忽然諗起附近有間素食嘢, 好耐之前無線做飲食特輯時介紹過,記得好似不俗,故去也.去到. 裝潢唔錯. 坐得都幾舒服. 叫waiter介紹有嘜好吃. 又好似幾掂喎! 最記得佢果句''呢個南瓜翅無記介紹過, 唔駛講啦. =.='' 呢個呢個又攞過獎...... (睇番之前食評話佢地個個口黑面黑, 但係我去果日serve我地果兩個笑容都好好, 不過呢度d waiter比較aggressive , 唔知點解佢地好急住收起我地吃完同吃剩嘅餸, 扣分'o'!) 三條友,叫左:一個$12x嘅二人餐+一味秘制香草焗飯. 二人餐有:i) 意式南瓜翅ii)鴨胸肉+綠色的草iii)台式清燙時菜iv)甜菜脯鹹粒炒飯v)客家沙薑炆雞南瓜翅賣相吸引,入口濃而杰,翅唔夠爽口, 不過幾入味,開胃! 鴨胸肉少甜, 同樣好開胃, 友人話食落同真的鴨胸肉味道很相似.綠色的草姐係食壽司果隻中華沙律. 台式清燙時菜普通冇特別. 客家沙薑炆雞完全冇沙薑味, 素雞juicy得嚟不見特出. 至於甜菜脯鹹粒炒飯就值得推介, 個飯唔油膩,
9點幾係太子旺角一頭

去到.
裝潢唔錯. 坐得都幾舒服.

三條友,叫左:
一個$12x嘅二人餐+一味秘制香草焗飯. 二人餐有:
i) 意式南瓜翅
ii)鴨胸肉+綠色的草
iii)台式清燙時菜
iv)甜菜脯鹹粒炒飯
v)客家沙薑炆雞

至於甜菜脯鹹粒炒飯就值得推介, 個飯唔油膩, 炒得好香口(略嬚不夠熱), 配上生菜絲同甜菜脯, 賣相簡單清淡, 但是蠻好吃呢. 甜菜脯不同於我地平時食粥時常配上嘅鹹菜脯, 鹹菜脯脆爽, 甜菜脯則是素肉而成, 入口淡而香甜, 與鹹粒併在一起, 平衡了兩者的味道, 不會搶味, 可以一吃^^. 而秘制香草焗飯(waiter強調得過xxx獎的=.=)呢, 真係飯如其名, 個汁好神祕, 好juicy, 味偏濃, 可以食得出有白汁成分, 至於重有嘜其他嘢, 還望假如有老友食完後可以話比我知*o*. 不過, 我自已就覺得呢個飯亦不俗.

埋單$205. 可接受. 可再來.

順帶一提, 每枱都有一壺麥茶. 吃過飯後喝一杯洋溢淡淡麥香的麥茶, 除了可幫助消化外, 自覺還算得上是一種享受. (香港比較少機會嚐到, 最少茶樓亦不常見, 而小弟則在暑假期間在北京常常品茗, 是故特別懷念)

ranking: 7/10