2019-03-02 423 瀏覽
自從地鐵越來越四通八達之後,要想搵好食既餐廳比以前就更加方便了。今日就來到何文田搵食,搵到呢間位置有點遠離鬧市既西餐廳。來到既時候尚早而且係平日,人流唔算好多,裡面既座位舒適而且闊落,牆壁仲有掛畫,加上吊燈作裝飾,有點藝術既感覺。一坐低之後,店員表現得非常熱情,而餐牌係以平板電腦作顯示,環保!主菜加HKD$60就可以轉Set dinner,由於今日唔算好肚餓,就叫左1個Set,再加多一個主菜。先講Set dinner,前菜叫左煙三文魚沙律。蔬菜新鮮而且爽口,煙三文魚微微鹹香,配以黃芥末醬汁,感覺幾清新健康,作為開胃前菜確實係唔錯嘅選擇。而今日餐湯就係南瓜忌廉湯,再加上黑松露多士。南瓜味好重,加上忌廉,令成個湯變得香滑濃郁。黑松露多士,食既時候仲有點熱,加上黑松露味既配搭,原來都幾搭。主菜就叫左香煎羊扒配薄荷汁。平時食開牛,今次就轉食羊扒。有點不足嘅係香煎羊扒上枱時有少少羶,不過薄荷汁就起到中和嘅作用。份量有三件之多,而且肉厚同多汁,五成熟剛剛好,而配菜有薯仔,紅蘿蔔同西蘭花。另外單點了半熟刺身帶子黑松露意大利飯,對於意大利飯愛好者既我來講算係喜出望外。2粒帶子都算好大粒,外層煎得好香剛

煙三文魚沙律

南瓜忌廉湯 & 黑松露多士

香煎羊扒配薄荷汁

另外單點了半熟刺身帶子黑松露意大利飯,對於意大利飯愛好者既我來講算係喜出望外。2粒帶子都算好大粒,外層煎得好香剛剛好。而我一開始最怕既就係帶子會煎得太熟,幸好真係半熟。而意大利飯份量好足,加上濃郁嘅黑松露味道,絕對係必食之選。
半熟刺身帶子黑松露意大利飯

甜品加多HKD$48就可以轉75%朱古力心太軟。一上枱單睇賣相已經覺得好吸引,而雪糕係冧酒雪糕,而唔係平時慣常用嘅雲尼拿雪糕。流心後嘅朱古力,好香好濃郁嘅味道已經撲鼻而來,而食落唔會覺得好甜啱啱好。呢道甜品為一餐美味西餐作了一個完美嘅結尾。
75%朱古力心太軟

煙三文魚沙律