2021-09-22
唔知你係有冇留意到,銅鑼灣近Times 一帶 cafe 越開越多,入到去好似街市咁嘈,想有Me time 都並非易事。今日就揀左間環境吾錯而且食物種類不少嘅cafe 好好享受下。Cafe Zense 位於銅鑼灣二期附近,如果你知道一蘭拉麵,你就搵對地點。Cafe 面積不大,以冷色為主調,灰色高背長座椅配雲石枱,就算二人一枱,也有適當嘅空間,給我感覺是舒適。早來早享受,店員好 nice , 佢話暫時未有客人比左張三人圓枱我坐,超開心。一個人me time 點會悶, 應該要好好享受。今日不想吃 set lunch ,決定揀左個有特別嘅甜品打吓咭。「德式班戟冧酒脆糖香蕉 」$88即點即做,上枱先知咁大份,以鑊仔奉上,鑊仔內的薄班㦸比我面還大,焗至金黃,Topping 有一球雲尼那雪糕、焦糖化的開邊香蕉、藍梅、士多啤梨、杏仁片、半溶化朱古力、糖粉、冧酒等。材料十分豐富, 班㦸像煎餅,焗至又香又脆,焗好把冧酒淋上面,酒精雖然巳盡情揮發,但餘下是酒的甜和香,再配上各式各樣的水果,口感豐富、好味之餘亦十分有特色。榛子咖啡 $44奶泡有基本 Latte 的厚度和拉花,香軟細滑。咖啡是我喜愛的Nutty
想有Me time 都並非易事。
一個人me time 點會悶, 應該要好好享受。
「德式班戟冧酒脆糖香蕉 」$88
榛子咖啡 $44
奶泡有基本 Latte 的厚度和拉花,香軟細滑。咖啡是我喜愛的Nutty 豆,味道踏實,感覺和榛子味連貫,順滑好喝。
整體來講:服務、食物質素、價錢各方面也有水準,整個用餐感覺很讚。