2021-12-30 12 瀏覽
旺角新開左間特色港式cafe,係一間融合左港式小菜、湯面同烘焙咖啡既餐廳。餐廳裝修用紅磚牆同霓虹燈做設計,大大隻"麵"字好有港式感覺。😛*鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118*大大碗湯面,先講湯底,完全唔馬虎,海鮮味既濃郁又唔會腥,原來係放左蝦頭等海鮮配料調製。4樣餸分別係炸日本蠔🦪, 蟹柳、炸蝦同帶子,鮮味融入左湯底。而麵條仲可以俾您選軟硬度,十分細心。😋*籠仔海鮮蒸飯 $88*估唔到可以係cafe食到港式蒸海鮮。 呢個蒸飯特別之處除左有蠔,蟹肉🦀帶子同鮮蝦🦐外,仲有粉絲底, 蒜蓉粒配埋豉油,好有酒家蒜蓉蒸蝦帶子感覺。成個飯仲用荷葉包住蒸,香味清新😍*迷你金銀蛋白菜 $38*雖然係迷你但份量都足夠, 好足料好多粒粒咸蛋😉*烘焙鐵觀音 凍 $18*食海鮮點少得中式茶消滯,話係cafe但估唔到連中茶愛好者都照顧埋,而且有熱有凍,十分貼心。😙*搖呀搖烘焙 $40*係好香又唔會太甜既咖啡😍,餐廳採用左剛果維龍加國家公園既咖啡豆, 由當地婦女人手採收,可以幫到女性提高知識、收入同就業率,所以當地人稱該咖啡為"希望咖啡",值得支持。😊

*鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118*

*籠仔海鮮蒸飯 $88*

*迷你金銀蛋白菜 $38*
雖然係迷你但份量都足夠, 好足料好多粒粒咸蛋😉

*烘焙鐵觀音 凍 $18*

*搖呀搖烘焙 $40*