2021-09-18 477 瀏覽
發現屋企樓下附近開咗間雞煲店,對於土瓜灣個邊,尤其是近益豐大廈黎講,真係一個大驚喜,事關個帶真係無乜野好食。既然撞啱奶奶生日,就決定齊齊去食個雞煲慶祝下啦!位置都算容易搵,土瓜灣站CD出口,一直行一直行,行到最盡就會見到個好搶眼既門口架喇!好彩早幾日Whatsapp訂咗位,否則都真係未必有得食,個場雖然已經夠哂大,但都好full!Lift門打開,店員未行到過黎,個陣香濃雞煲味已經撲鼻,店員立即安排座位,搵咗個靚位置比我地坐低,交帶埋呢間雞煲原來係可以QR Code落單的。- 招牌菜重慶雞煲加牛根腩 – 因為我地都唔係話好食得辣個d,所以選擇了小辣,辣度剛剛好,唔會食得好辛苦,但又享受到雞煲的味道。雞煲味道很濃郁,order了一隻雞的份量,實在太多太豐富。牛根腩也帶給我很大驚喜,好好食,d牛根切到稍薄,食起上黎更有口感,真係搶咗d雞唔少鏡頭。- 酥炸大腸 - 除咗各款雞煲外,仲有多款小菜可以選擇。我哋就叫咗個炸大腸,炸得很好,不油膩,沒有咬落啖啖油的感覺,而又口感很酥脆。雖然明知無乜益,但都忍唔住食咗好多舊。雞煲後加湯,繼續食火鍋,order了不少配料,當中的手切本地肥牛極美味,肉味香濃

雞煲後加湯,繼續食火鍋,order了不少配料,當中的手切本地肥牛極美味,肉味香濃,而羊肉片亦都相當不錯。其他食物質素都好平均,唯獨小龍蝦就不太懂得欣賞,可能唔係諗住比我地呢d飲粟米汁人士食的,用黎送酒會好好多。

其實呢間係以前崇潔街好出名食麻辣米線的鮮粉人家老闆開的,當然在附近返工已經好多時午飯都會走去食碗米線,好食的程度甚至係會掛住碗米線架!估唔到事隔幾年,會係一個咁近我既位置開一間雞煲店,好開心!如果土瓜灣這間店可以開設賣埋麻辣米線就好了。

2021-09-16