2019-05-16 163 瀏覽
今日嚟到元朗雞地搵食,見好耐冇食日本料理,就揀咗呢間位於鳳攸南街嘅《逸之燒》。餐廳裝修好有氣氛,牆上邊掛有多幅日式圖畫,和風味濃。燒鱈魚片 ($25) - 薄薄嘅鱈魚片味道鮮美,燒得好香脆。汁燒秋葵串 ($22) - 秋葵串燒到剛剛熟,口感唔會太腍,配上燒汁,份外滋味。鹽燒安格斯牛柳粒 ($42) - 安格斯牛柳粒牛味濃郁,表面燒得香口,裏面肉質又腍又嫩,加少少鹽做調味已經夠好食。炸軟殼蟹 ($58) - 軟殼蟹肉質嫩滑,表面炸得鬆化得嚟帶點煙韌,十分香口好食。汁燒魷魚筒 ($82) - 魷魚筒夠曬大隻,燒得爽口彈牙,配上鹹鹹甜甜嘅汁燒,相當惹味。燒三文魚頭 ($92) - 三文魚頭大大個,燒得十分香口,表面脆脆地略帶焦香味,魚肉 juicy無腥味,點少少醬汁已經夠好食。火炙三文魚飯 ($78) - 火炙三文魚口感嫩滑,肉質肥美,略帶火炙味,配上帶少許酸味嘅壽司飯,再加點wasabi及滋味醬汁,忍唔住一啖接一啖。黑松露和牛炒飯 ($128) - 飯粒炒得粒粒分明,口感爽得嚟帶少少煙韌,和牛粒既爽又有少少咬口,加入芳香嘅黑松露更有畫龍點睛嘅效果。呢度食物味道相當唔錯,我哋會再嚟幫襯。

餐廳裝修好有氣氛,牆上邊掛有多幅日式圖畫,和風味濃。

汁燒魷魚筒 ($82) - 魷魚筒夠曬大隻,
燒得爽口彈牙,配上鹹鹹甜甜嘅汁燒,相當惹味。

呢度食物味道相當唔錯,我哋會再嚟幫襯。