2023-01-14
今日知道要去位於廟街嘅呢間小店,心裏面其實本身有少少偏見,覺得喺廟街應該都係比較低檔次一啲、或者求其一啲嘅舖頭。但原來上樓之後發現呢間西班牙小酒館都算幾精緻,仲有window seat,再試埋佢啲嘢食,就覺得超級surprised。嗌咗三款Tapas,第一碟嘅蕃茄醬麵包真係喜出望外,個蕃茄醬做得好好食,特別一讚係佢用嘅橄欖油都係高品質種類,配搭個脆卜卜麵包,超好食, $48有六件,簡直超值!然後就是佢個烤八爪魚,八爪魚燒得外面香脆,裡面軟林,成件事係好配合,連伴碟都講究,再食埋佢個炸魚,炸完都仲好鮮嫩,幾十蚊食到咁嘅品質,真係好感動。主菜一定要食佢個西班牙海鮮飯,用薄鐵盆上,估唔到又幾正宗,啲海鮮料都算好新鮮,飯嘅軟硬度適中。最後個西班牙Churros都係新鮮熱辣炸出嚟,絕對唔求其。雖然係位處於廟街,但我覺得佢哋成間餐廳嘅資本都放晒喺食物質素上面,所以唔好諗咁多地址喺邊,有好嘢食都要繼續支持。