2020-05-17
今日就特別D,帶大家去到美食薈萃既荃灣。係香港🇭🇰,相信每個人都一定食過魚蛋燒賣呢D香港特色小食😋!唔少地方/ 舖頭都有得賣,但真心味道好既真少之又少。坦白講,渣哥雖然多人食,但其實大家都係去捧下場,食物質素都知啦!荃灣路德圍附近出哂名多好野食,今日就想介紹「元朗燒賣皇后妙舒」,佢既魚蛋燒賣相當有特色👍🏻!一般坊間嘅魚蛋係用魚肉加麵粉搓成,口感比較粉🤨!呢檔自製白魚蛋雖然細細粒但非常彈牙,比一般潮州魚蛋更好味😋!當然呢度嘅燒賣亦非常出色,係一般少見既豬肉燒賣。因為豬肉燒賣成本比魚肉燒賣高,所以一般較少見!燒賣落左冬菇條,香氣十足,而豬肉非常多汁🤤,所以每食一粒都非常滿足🥴🥴!配埋辣醬,果一股辣油嘅味道從口腔慢慢散開,間中又帶點麻😳!呢種街頭味道真令人難忘。價錢方面,燒賣$12/5粒、 $20/8粒、魚蛋$12/8粒,比一般坊間賣得貴,但佢勝在用料好,所以我覺得價錢合理!
魚蛋。燒賣孖寶