2005-08-25
晚上六時, 六個人去食dinner, 坐低左, waitress 放低menu, 我地叫佢比幾杯水先, 再揀野食. 但等左好耐都係無比水我地, 於是我地揮左好耐手, 唔知佢地係見唔到, 定話扮見唔到...終放有人過黎, 佢用英文話好因為佢地好busy, 所以遲左拎水比我地. 但當時係六時多d, 全間野都係5-6 台人(仲有大大半台無人的), 咁都可以用"busy"做藉口??? 咁我地都覺得遲少少拎水黎都ok, 就點菜啦, 同時因為得4 set 餐具, 我地同佢話唔夠. 一分鐘後比拎多兩隻叉...(無拎刀/碟)...之後話說我地食野, 當時台中有一碟ribs 骨, 有個waitress 問係咪食完, 我的朋友答左係, 佢就一手收起碟骨, 另一隻手就想收叉/刀/碟... 咁我個朋友就話唔洗收, 我地仲會order 野. 跟住個waitress 就話佢"頭先又話食完...", 仲將碟骨都放返係台上, 走開左... 等左好耐, 先叫到另一個waitress 幫我地落單同收起d 骨. 總結: 環境ok, 食物ok, service 就真係差到無人有! 仲要係唔止一個wait
總結: 環境ok, 食物ok, service 就真係差到無人有! 仲要係唔止一個waitress 唔得, 係有兩個的服務態度及效率都好差! (其他就見人揮手都扮睇唔到囉)
(註: 果兩個waitress 係講英文, 但我的朋友中有兩個是在外國留學, 所以並非是英文溝通有問題)