2008-03-22 23 瀏覽
老實說,跟太太第一次約會,就是故意帶佢去後巷食煲仔飯,睇下會唔會嘰嘰桔桔!竟然若無其事喎,好野!今日就做左我太太!當日後巷開張檯,今日已入舖,仲要大排長龍,個個扮次文化,唔駛呀?十年人事幾翻身,有邊個估到?六點幾仲未有人龍,一支公霸住張檯又食唔到幾多,就簡簡單單要左個北菇雞飯,係度十幾分鐘期間,不斷有人入座,飯未到,已經要伙計帶位,有無攪錯?主角终於上場,明顯地是即叫即煲,冬菇切成絲狀,與平日見到厚切或者唔切有所不同,雞肉不多,就連飯面都'傘'唔曬,個人而言,雞肉是配角,雖然肉質嫩滑,豉油亦唔太咸,主角始終都係白飯.飯粒分明,每粒吸滿水分,煲底飯焦微燶,火侯掌握得洽到好處,所以一食完,故意兜過去睇下邊個煮,果然係個六,七十歲老人家掌火,薑是老的辣真係無錯.