2019-07-09 903 瀏覽
南豐紗廠經保育後,傳媒經常有介紹,現已成為一個新熱點。碰巧屋苑舉辦了一個南豐紗廠導賞團,一於支持下,今天中午便跟團來了一遊勝景,到處都是打卡位。自由活動時間到了,街坊團友各自搵食,我便和Honey去了三樓的王牌冰室吃下午茶。這裡有復古裝修,可以打卡。好多客,要排隊,不過等一陣就有位,搭檯都無所謂。驚喜發現係,點任何套餐再加 $16就可以任食瑞士雞全翼。如果唔係跟咗個團,要按時集合,真係好想挑戰一下呢個任食瑞士雞翼。好! 搵日得閒再來。時間關係,唔諗咁多,於是叫咗呢度嘅王牌: 常D 沙嗲牛麵,跟油多、炒蛋,配熱鴛鴦;茶17吉列魚柳配薯條,跟熱奶茶;再加多兩隻瑞士雞全翼。沙嗲牛麵夠大碗,牛肉多,食落幾腍,湯底略為甜少少。多士充滿牛油香,炒蛋炒得嫩滑,最緊要係好夠熱。瑞士全雞翼好入味,煮得好腍,輕輕咬就可以將啲肉和骨分開。炸薯條夠熱夠脆。炸魚柳外脆內軟,點沙律醬食一流。奶茶、鴛鴦味道唔錯。各樣飲品食品都好有水準,好快我哋就將檯上的食物、飲品掃晒。趁尚有時間,我哋仲行去隔籬舖位的茶檔 (其實都是屬於呢間冰室的) 買了兩杯養生冰茶,冰燉蘋果觀音王和桑寄生赤棗普洱,一路行一路飲。兩杯冰茶飲落好舒服

沙嗲牛麵夠大碗,牛肉多,食落幾腍,湯底略為甜少少。

多士充滿牛油香,炒蛋炒得嫩滑,最緊要係好夠熱。

瑞士全雞翼好入味,煮得好腍,輕輕咬就可以將啲肉和骨分開。

炸薯條夠熱夠脆。炸魚柳外脆內軟,點沙律醬食一流。

奶茶、鴛鴦味道唔錯。

各樣飲品食品都好有水準,好快我哋就將檯上的食物、飲品掃晒。

趁尚有時間,我哋仲行去隔籬舖位的茶檔 (其實都是屬於呢間冰室的) 買了兩杯養生冰茶,冰燉蘋果觀音王和桑寄生赤棗普洱,一路行一路飲。兩杯冰茶飲落好舒服,尤期是在這炎熱天氣之下飲。仲有就係,好鍾意啲杯和杯蓋的設計,好精美又實用,我決定飲完會留返佢哋來用。
下午茶