2024-03-11 68 瀏覽
和朋友食生日飯,但她只空出了2個鐘俾我,所以選了她公司樓下的台北棧,簡簡單單食一餐。餐廳門口簡單但入面別有洞天,裝修幾有時代感,有如一間高檔西餐廳。食物選擇豐富,這個裝修來說,價錢算親民。除了台式飲品,仲有特色cocktail供應。點了木瓜牛乳和宇治抹茶牛乳。兩杯賣相都好靚!木瓜當然夠健康,重點是甜度剛好。抹茶牛乳茶味好濃郁,牛乳入口好滑又有茶香。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅以為是咸食,但原來芋泥是甜的,裏面好多芋泥!蛋餅皮煙韌,加埋蛋黃咸香和紫薯粉,口感好豐富,食完真係好飽!招牌牛肉麵,份量比想像中細,但係好好味,鋪面的是炸蟲草花,幾脆口。我們轉了台灣寬粉絲,晶瑩的粉絲好有咬口,掛湯能力亦不錯!特製牛脂油好香,牛𦟌都好肉厚,湯底濃而不膩,絕對係一碗出色的台灣麵!招牌滷肉飯朋友的大愛,粒粒魯肉,帶點肥膏,食落有豬油香!灑上了芝麻,小小一碗,份量唔會太多,正好啱晒我地!心思思最後多點了一個抹茶鳳梨酥撻,好驚喜!酥皮好鬆化,抹茶是流心的,入面仲有煙韌麻薯,但size都唔細,一件差不多有3件鳳梨酥大小。裝修靚,食物好味,想食餐正式少少的台灣菜,呢度啱晒。

食物選擇豐富,這個裝修來說,價錢算親民。
除了台式飲品,仲有特色cocktail供應。

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

招牌滷肉飯