2010-10-24 5 瀏覽
一班舊同學gathering,完左之後意猶未盡要食個甜品作結尾。旺角永遠都係首選,選擇多,最緊要係幾夜都有車返屋企。溏苑既口碑唔錯,同行既人都未食過,於是一齊去試下。門正係糖百府既對面,不過星期六晚十二點等位既人都差唔多。我鍾意溏苑既裝修多D,白白淨感覺乾淨D。依家既甜品舖,賣相靚靚既西式甜品係必備既,溏苑都有,即製既窩夫、火焰雪山…不過最係我地都係點左D簡單單野﹕住你撈$26﹕棷汁底,可以擇三款生果(五款生果就貴少少,好似$30咁上下)、兩款配料(i.e. 西米、脆珍珠、寒天Q…) 。自己配搭,辛苦左落單果個大大碗,生果大大舊、幾新鮮。味就普通,同一般食開既生果西米撈差唔多。我就叫左個銀杏腐竹薏米糖水$16,餐牌上面既必食推介,仲寫明係濃既。果然係推介,糖水好濃、腐竹似乎係溶哂係入面,奶白色既低好香,冬天食碗熱既應該好正。

溏苑既口碑唔錯,同行既人都未食過,於是一齊去試下。

某位同學既任你撈

我既銀杏腐竹薏米糖水(凍)

2010-10-23
10 分鐘 (堂食)
$26 (宵夜)
我既銀杏腐竹薏米糖水(凍)