2021-11-07 74 瀏覽
每次行尖沙咀都一定會經過誠品,可能會買杯手搖飲品同台灣包裝食品,但係完全唔知道佢哋有一間可以坐喺度食晚飯嘅Cafe,上次見到嘅時候已經full Booking,今次就專登訂埋枱試下。Cafe 後面位置就係可以食午餐同晚餐嘅地方,座位唔算太多,大概有大枱同細枱各有五至六張,值得一讚嘅係二人枱差唔多全部都係貼住落地玻璃嘅,同朋友或者伴侶撐枱腳一流。Cafe同事帶位之後,好有心機同我哋講解餐單,我地scan QR code 叫左 Pork Belly with Polenta ($198),Black Truffle Pasta($148),Red Ale ($88)同Grapefruit Buddy($52)。Pork Belly with Polenta: Polenta 係磨蓉咗嘅粟米,食落去好易糊仔咁,但係細心咬落去你會咬到好似BB粟米咁樣一粒粒嘅,好creamy好軟,佢落嘅調味唔多,追進都可能係少少鹽,但係食落去嘅時候頭幾啖可能會覺得都少少淡口,但係食到最尾嘅時候,俾個腩肉吊起左啲味,就會啱啱好,唔會喧賓奪主。腩肉厚身,有三層肉,食落唔係入口即溶反而係要趙幾下先會滲d豬油岀黎,加埋

Pork Belly with Polenta: Polenta 係磨蓉咗嘅粟米,食落去好易糊仔咁,但係細心咬落去你會咬到好似BB粟米咁樣一粒粒嘅,好creamy好軟,佢落嘅調味唔多,追進都可能係少少鹽,但係食落去嘅時候頭幾啖可能會覺得都少少淡口,但係食到最尾嘅時候,俾個腩肉吊起左啲味,就會啱啱好,唔會喧賓奪主。腩肉厚身,有三層肉,食落唔係入口即溶反而係要趙幾下先會滲d豬油岀黎,加埋粟米蓉啱啱好。

Black Truffle Pasta: 估唔到會咁大碟,見到每一粒pasta都有truffle sauce,廚師無慳住慳住㗎。菇份量都算多,上面裝飾嘅三塊菇帶少少鹹味,比較乾身,同pasta入面嘅菇唔同,後者較厚同juicy。

Red Ale: 易入口同帶少少甜味,苦澀味較輕,適合女仔飲。餐廳好貼心,上啤酒嘅時候個啤酒杯都係雪凍過嘅,唔會影響啤酒嘅質感。

Grapefruit Buddy:lemon grass 好refreshing,真係見到一粒粒喺隻杯入邊,底下會飲都有少少grapefruit果肉,唔會過甜,叫呢杯嘅都係想清一清個口,完全啱晒。

好鍾意餐廳嘅裝修,用咗金屬同埋earth tone,令人感覺好舒服,一開始飲嘅係備長炭水,我唔係一個品水師,其實飲唔出又大分別😂不過呢啲細位為都好值得加分,如果咁啱係夏天嘅時候嚟嘅話,應該仲望到日落。咁嘅價錢可以對住個維多利亞港食野,抵呀!