2023-05-10
自己動手煎漢堡扒,即煎即食 🤩😋👍見到咁多人去呢間餐廳食得咁happy,冇理由唔去湊下熱鬧架嘛 😆福岡漢堡扒有2間店,我就去咗尖沙咀店,都好多座位,夜晚好多人食,平日晚市都差不多滿座 😀餐廳不設卡位,座位係長檯,打對面坐嘅排列形式。每個座位設有迷你抽油煙喉,咁就唔怕煎漢堡扒搞到成身油煙啦 😄餐牌主打提供不同嘅2人份量漢堡扒套餐選擇,亦可以單點漢堡扒,飯或沙律都得 👌我同friend 揀咗呢個 ⬇️🍳 兩人套餐 (Ver. 3)包括:芝士蛋蒜和牛漢堡扒 (中) x 2月見味噌牛丼飯 x 1飲品 x 2附 沙律椰菜絲、泡菜及麵豉湯(可加$18 轉特飲)(漢堡扒size 中轉大 +$8)想講2人套餐有5款,份量一定夠飽,我同朋友2個都食剩少少個飯 😅店員服務好好,都幾真誠,因為本身佢推介version 1,套餐個飯變做沙律,冇咁滯,但我又唔聽,係都揀Ver. 3,所以最後係食唔哂 😅🙈同埋落單時店員會問你係咪第一次食,見係第一次食,就會講解一下漢堡扒嘅煎法 😊煎法十分簡單:切一小份生漢扒放在迷你熱石上,然後用鐵鏟仔將漢堡扒壓扁,每2至3秒把漢堡扒翻另一面煎,至全熟及金黃色便可食用。漢堡扒採用和
餐廳不設卡位,座位係長檯,打對面坐嘅排列形式。
我同friend 揀咗呢個 ⬇️
🍳 兩人套餐 (Ver. 3)
包括:
芝士蛋蒜和牛漢堡扒 (中) x 2
月見味噌牛丼飯 x 1
飲品 x 2
附 沙律椰菜絲、泡菜及麵豉湯
(可加$18 轉特飲)
(漢堡扒size 中轉大 +$8)
漢堡扒採用和牛,所以比較嫰滑又juicy,即使煎到燶咗d都唔會"鞋"口 👍 仲食落外層脆脆地添,正!😋 和牛本身有一定嘅脂肪量,加上鐵板煎扒冇可能冇油架喎。所以坦白講,煎完食落係有dd油嘅,不過嚟到食就預咗啦!個人覺得可以接受 👌😊
芝士+蛋+蒜片配搭真係好香口!😍💯
備註:鐵板上嘅熱石溫度如果不夠熱力去煎漢堡扒,可以通知店員更換 🤓
想講佢個沙律菜係好好味 😆 菜絲切得好幼細! 如果可以添就好喇 😁
牛丼飯係巨型size!😱
我地如果唔食個漢堡扒,食呢個飯都飽大半喇 😂
有勁多野菌 (金菇及鮮冬菇片),所以好香,同埋肥牛都多,用味噌汁炒香過,唔多筋又唔算多肥膏,食落唔覺油膩 👍
丼飯面頭仲有隻蛋黃,俾你可以篤開再拌飯食,十分邪惡 😈🤤
🍇 巨蜂提子特飲
🍊 金橘檸檬特飲
本身冇期望呢度有咩特色嘅飲品,離不開都係汽水,同估計d特飲梳打好普通咁。
最後叫咗呢兩款特飲試下,發覺要推介!🤩
汽水成日都有得飲啦... 特飲係超大杯!同啤酒杯差不多size 😦 我諗大家唔係飲到咁多嘅話,建議2個人share一杯都得呀!😂
其實特飲都係果味梳打,果味夠,又唔會太甜,梳打好夠氣,飲咗好耐都仲有氣,仲覺得幾解渴解膩喎 👍
整體嚟講,呢餐又可以玩又食得飽又好味,回頭率極高!
下次帶阿仔去食先 🥳