2006-11-21
星期一上午二人同行十二點二十分到達板前壽司門口,已經要等位。唉,咁都要等?平時周不時路過見到咁多人好似蜜蜂嬲住花花咁咁多人,點排呀?我會選擇人不多的時候去食。Luckily,只等了十分鐘。坐bar台,佢bar台坐位比例比峰sushi的多,而且較寛敞(只係相對而已,始終銅鑼灣寸金尺土嘛),服務殷勤有禮,加水快速,抵讚。食物方面,更加難免要與峰相比(總店)。好奇怪,迴轉帶上沒有最common的三文魚、吞拿魚、鰻魚,等了很久都沒有,不打緊,用order紙吧。一坐下要了碟帶子,很巨型的帶子,吃了才知道要三十五大洋,貴,不過好鮮甜。order了蟹棒,還可以只是沒有峰的好吃,我最欣賞的是峰蟹柳上的蔥花和沙津醬,整體配搭好,而且很鮮味。甜蕃薯都好味道。還order了火炙鰻魚,正,好過峰的,夠乾身、夠厚,yummy;海膽sushi,十分新鮮一滴腥味都沒有;三文魚sushi,平靚正,香滑甜美,再encore;王子sushi,沒有外邊甜蛋的怪味,可接受;板前蝦,亦都係唔腥(本人很怕腥,怕吃生海鮮的)其他留返下次試,總括來說,味道似乎峰sushi會好一點,款式也多點,講新鮮,呢度新鮮d,唔知水準係咪keep

我會選擇人不多的時候去食。

還order了
火炙鰻魚,正,好過峰的,夠乾身、夠厚,yummy;
海膽sushi,十分新鮮一滴腥味都沒有;
三文魚sushi,平靚正,香滑甜美,再encore;
王子sushi,沒有外邊甜蛋的怪味,可接受;
板前蝦,亦都係唔腥(本人很怕腥,怕吃生海鮮的)

其他留返下次試,總括來說,味道似乎峰sushi會好一點,款式也多點,講新鮮,呢度新鮮d,唔知水準係咪keep住呢?但始終都未至於是最好的迴轉sushi吧。