2019-03-08 100 瀏覽
都好一排冇食中菜,今次同朋友兩個揀咗間中菜餐廳。因為我哋喺旺角行街,行到嚟太子決定試下呢間位於花園街禮賢大廈地舖既有囍。我同朋友之前都未試過。餐廳嘅空間都幾大,座位幾寬敞,喺平日晚上嚟到都full full地,不過啱啱好有位可以入座。見到個餐牌食物款式都幾多,有套餐、有散叫嘅火鍋、煲仔菜、蔬菜、粥粉麵飯、海鮮等等。籠仔蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)賣相都幾特別,用荷葉載住,上面有糯米飯墊底,再加幾多隻蝦,開曬邊容易剝殼,係值得推介嘅一味菜。188蚊,係今餐最貴嘅一道菜,不過覺得都幾抵食,尤其啲蝦好新鮮。蒜蓉唐生菜  (⭐⭐⭐⭐⭐)因為想食得健康啲,所以加啲蔬菜。唐生菜唔算非常油膩,蒜蓉味從蔬菜散發出嚟,非常香口。除咗蒜蓉之外,仲可以揀其他煮法,例如上湯、馬拉盞、清炒、椒絲腐乳、麵醬,都幾有彈性。香煎蠔仔餅 (⭐⭐⭐⭐💢)蠔仔餅可以話係潮州菜館必食,估唔到呢度都有得食。比較熱氣,但我同朋友都好喜歡,所以照點。炸粉冇蓋過蠔仔嘅味道,原來食落都幾大份,最終都食唔曬。七味脆豆腐  (⭐⭐⭐⭐⭐)又一熱氣之選,但係啱啱整起嘅脆豆腐,真係一流。外皮熱辣辣,最正嘅係有啲鹽點綴。豆腐每件細細粒,唔
都好一排冇食中菜,今次同朋友兩個揀咗間中菜餐廳。因為我哋喺旺角行街,行到嚟太子決定試下呢間位於花園街禮賢大廈地舖有囍。我同朋友之前都未試過。

籠仔蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)
籠仔蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯

蒜蓉唐生菜  (⭐⭐⭐⭐⭐)
蒜蓉唐生菜

香煎蠔仔餅 (⭐⭐⭐⭐💢)
香煎蠔餅

七味脆豆腐  (⭐⭐⭐⭐⭐)
又一熱氣之選,但係啱啱整起嘅脆豆腐,真係一流。外皮熱辣辣,最正嘅係有啲鹽點綴。豆腐每件細細粒,唔會驚一下子食到好飽肚,幾岩胃口細啲既人。
七味脆豆腐

食咁多熱氣嘢,最啱啤啤佢。同朋友share咗一支青島啤酒,超有feel。最後埋單平均每個人200蚊到。由於叫咗都幾多嘢食,算係價錢合理。
青島啤酒

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
有囍
花園街232-242號禮賢大廈地下K-M舖