2025-07-21 0 瀏覽
呢日嚟到呢間食午餐,望下水牌,畀一個條目吸引住:秘製XO醬蔥油鮑魚雲吞撈麵,$56。只係一碟撈麵,唔包嘢飲,呢個價錢對我嚟講有啲貴,但一諗到有幾樣嘢一齊,就豁出去啦!碟麵好快準備好,可以拎得,而且仲有碗韮黃上湯及一杯水,算係有啲驚喜,可以唔買飲品都得,而且仲有三隻冬菇,驚喜再多一啲,但可惜無蠔油或老抽,令賣相失色咗啲。拎到嚟張檯度,拍攝完開始試食,鮑魚(在芫荽葉之下)雖然得一隻,但唔係$100有4罐甚或5罐嘅BB鮑,而係賣卅幾四十幾一罐嗰啲罐頭鮑,絕對收貨;XO醬有瑤柱仔、蝦米、辣椒、辣油等材料,但唔好妄想有李錦記嘅級數,勉強可以接受。冬菇係勝在數量多,但唔夠滑亦唔香,得個爽字,我嘅評分會比XO醬高,雲吞係佢哋嘅皇牌產品,當然唔會差得去邊,碗韮王湯都係例牌貨色,唔差,但無驚喜,到個麵呢,食到有些少鹼水咪,而且些少偏硬。整體嚟講係合格嘅,鮑魚有驚喜,最失色係個麵,偏硬之餘,亦無老抽、蠔油及或豉油吊起個味,而只係靠蔥油帶出鹹味係唔足夠,反而唔要蔥油,改用製過嘅豉油,做出嚟嘅效果仲好。