2023-02-15
又到左試新餐廳嘅時侯,今次測試對象係位於銅鑼灣嘅《映月》,門口有一個好搶眼嘅月亮形藝術擺設,餐廳用左好多日式紙傘同埋和服做裝飾,坐得多好舒適。刺身拼盤 $168有三文魚、帆立貝同埋油甘魚。刺身都好新鮮又有光澤,我自己就最鍾意帆立貝,爽口又甘甜。汁燒魷魚 $98依款係最適合打卡嘅一款,一整條魷魚煮到深棕色,一睇就知道入哂味。食落魷魚好爽口,好值得一試。吞拿魚沙律 $68半山熟嘅吞拿魚,內層呈粉紅色,啖啖魚脂味,加埋沙律健康又開胃。蒲燒鰻魚炒飯 $98砂鍋能夠保住炒飯嘅熱度,飯粒粒粒分明,鰻魚又有日式鰻魚汁嘅鮮甜味,好吸引。味噌蟹甲羅燒 $78松葉蟹膏同埋滿滿嘅蟹籽,再加入味噌燒煮而成,味道非常濃郁。昆布冷烏冬 $68用咗日式竹蓆去盛載烏冬,烏冬非常彈牙爽口,凍冰冰好適合夏天食。多春魚 $38每一條都燒到香脆,仲要好多魚籽,真係啖啖肉。唐揚炸雞 $78日式炸皮好香脆,雞肉又嫩滑。映月 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心1樓
刺身拼盤 $168
汁燒魷魚 $98
吞拿魚沙律 $68
蒲燒鰻魚炒飯 $98
味噌蟹甲羅燒 $78
松葉蟹膏同埋滿滿嘅蟹籽,再加入味噌燒煮而成,味道非常濃郁。
昆布冷烏冬 $68
多春魚 $38
每一條都燒到香脆,仲要好多魚籽,真係啖啖肉。
唐揚炸雞 $78
日式炸皮好香脆,雞肉又嫩滑。
映月 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心1樓