餐廳: 美心皇宮 (屯門大會堂)
資訊:

2011-07-05 55 瀏覽
朋友S的兒子在屯門大會堂舉行畢業典禮,有份上台表演及領獎,我也湊熱鬧去參加,最估唔到是現在的幼稚園畢業典禮,可以這麼隆重及盛大,有區議員,消防局長,校監,校董這些人物參與,還要我們全體起立唱國歌,真的是第一次,唔認大鄉里出城都唔得啦畢業典禮完畢差不多5:30pm,時間雖然尚早,但大家都想找個地方坐下來,見大會堂傍邊有 '美心皇宮' ,自然成為今晚的飯堂,來到門口女接待員說要等一陣,今次不是人多要等位,而是酒家還未到營業時間,好在等了約10分鐘可以入坐了.朋友B說要作客當賀小朋友畢業,其實每次同他出去食飯,有那一次要我們拿出錢包呢?他還一口氣叫了八,九樣餸菜,見到這裡推介一種矛台酒,他亳不猶疑要了一支,說要同小朋友的爸爸飲番幾杯.今晚的餸菜整體都唔錯,依希記得餸名有燒味併盤~~除了海哲淡而無味,乳豬,豉油雞,燒鵝,叉燒都幾好金蠔銀絲~~蠔豉幾大隻,不過唔夠蠔香味,但用上湯煨的粉絲,加上唐芹菜,好清香的一啖湯酥炸門鱔~~略嫌唔夠酥香脆金銀蛋莧菜~~不過不失韮菜什炒~~其實這個餸有個幾特別的名,不過唔記得了,韮菜夠爽嫩,,配合冬菇,魚片,炒到好惹味,送酒一流,另外用腐皮包著魚肉做的魚卷亦好味

今晚的餸菜整體都唔錯,依希記得餸名有

酥炸門鱔~~略嫌唔夠酥香脆

金銀蛋莧菜~~不過不失

韮菜什炒~~其實這個餸有個幾特別的名,不過唔記得了,韮菜夠爽嫩,,配合冬菇,魚片,炒到好惹味,送酒一流,另外用腐皮包著魚肉做的魚卷亦好味,不知是否自家制,在豆腐煲,大魚頭煲都有它份兒

大魚頭煲~~只食了魚卷及飲了湯,又係好清甜

豆腐煲~~好清的一個煲,冬瓜燜得好淋又入味

南乳蒸肉青~~肉青好爽,夠南乳味,不過好咸,如果拌飯食會適合些,因為最後才上菜,所以無叫到白飯,有些可惜

壽桃包~~有奶黃,蓮蓉兩種餡,好大個,見到都有些飽肚,後來朋友S同我分享了半個奶黃包,個皮好硬實而且食到有粉狀,可能蒸得唔熟透

說是同主角慶祝食飯,但真正食得幾多,小朋友只顧玩耍,唔多食嘢,最後還是食剩些菜要打包.

韮菜什炒~~魚卷好味道!!!
2011-06-15
10 分鐘 (堂食)