2017-11-28
收工番到元朗食乜好,當然其中一個選擇係我最愛拉麵之一嘅金田家,由銅鑼灣開到入黎元朗真係好方便,唔洗下下要過海。位於於商場1樓,附近都冇乜拉麵店,可能因為咁,平日黎都幾多人,但至少冇星期六日咁誇張,通常都要排隊等一陣位。呢度裝修都保留左啲日式風格,有長枱有細枱,少得有吧頭位。今日黎到時得番吧枱有幾個位,二話不說,即刻坐低,我仲幾鐘意呢度嘅枱設計都有一個櫃格,可以放下手機、手袋等物品,好貼心。呢度主要有拉麵、小食,拉麵有差唔多十款,正常價錢,人均百零蚊左右,視乎有冇追加或者點小食。拉麵有濃豚骨湯、雞白湯、辛子黑蒜、激辛、黑豚、黑松露、松茸豆乳等,麵嘅硬度可以自己揀超硬/硬/普通/軟,比較自由。另外可以加錢追加溏心蛋、腩肉叉燒、紫菜、木耳、粟米、芽菜等。小食方面有泡菜、餃子、叉燒、炸雞塊、芝士年糕等,選擇都幾多,不會單一。仲有飲品同蛋糕。柚子辛口拉麵 平時我多數點辣味拉麵,不過見有個柚子幾特別,之前冇試過,今日打算試試。其實一樣都係豚骨湯底,入面有黑豚叉燒、芽菜、紅洋蔥、紫菜,我走左青蔥。本來以為柚子拉麵,會有點奇怪,平過柚子味道唔係好濃,所以都冇乜違和感,其實幾夾,食落係淡淡柚子味湯底都幾
柚子辛口拉麵
湯底都幾杰,唔會好鹹,有淡淡柚子香;麵質我揀普通,唔會太硬太腍,個入認為剛好,而且幼麵都幾掛湯。我追加左自家製辣醬同溏心蛋,因為一直覺得呢度嘅「辛」唔算好辣,自己都算食得辣,所以平時即使我食激辛拉麵都覺得唔夠。今次決定追加《自家製辣醬》,睇落份量都幾多,其實偏溫和,落哂先覺得有少少辣。黑豚叉燒又大塊,又唔會太薄身,口感好腍,又唔會乾。溏心蛋不嬲都好食,少少流心,又有蛋香。
雞白湯豚骨拉麵
女朋友覺得呢款係咁多碗之中比較清,而且採用曲麵。豚骨湯底,裡面再有腩肉叉燒、京蔥、紫菜、青蔥。由於呢排都食左好多次拉麵,佢揀左比較清清地嘅拉麵,放棄左一貫會揀嘅濃湯底同直身麵。果然麵、湯底睇落較清徹,湯底冇咁厚同冇平時食開嘅咁杰。而且都冇嘻咁濃味,符合佢今日嘅要求腩肉叉燒薄薄四塊,唔會太肥膩,佢就幾鐘意。蔥絲增添左整碗麵嘅香氣,另外追加左一份粟米,由於係另上,而且係凍的,佢都要加番入湯底中浸番熱佢,夠甜。
唐揚雞塊
炸雞件都幾大件,一共四件,面頭有別於一般炸雞,係薄薄一層脆皮,炸到金黃,又脆又香,相當美味。
雞件幾大件,肉質都幾嫩,點少少沙律醬更好食,一人兩塊,眨下眼食哂。