2021-03-09 840 瀏覽
灣仔有兩條街小店林立,就係廈門街同佢隔離嘅汕頭街。有曰諗起好耐冇食過蛋包飯,記起汕頭街有間貓眼蛋包飯好耐之前食過一次。之後都冇寵幸過佢啦,就去懷緬一下食返個下午茶啦。呢間野喺條街都好耐歷史,一碟飯有幾款醬汁揀又可以多飯多肉加漢堡扒,其實覺得似港式嘅碟頭飯,總之男人食都覺得飽。味道呢講就唔係真係好amazing,其實自己屋企都煮到。值唔值around一百蚊一碟就自己領會下,不過我去嗰日門口都好多人排隊。可以喺汕頭街做咁耐一定有佢過人之處,雖然我未領略到係乜。佢哋對面仲開咗一間買和牛麪好多人排隊,搵日都可以去試吓。我試咗咖喱汁燉牛肉汁同茄汁,覺得竟然茄汁最好食,漢堡扒就普通野。蛋係牛油炒滑蛋鋪喺飯面,好大浸牛油味,唔係捲埋中間劏開會流汁嗰種。