2021-10-08 85 瀏覽
今晚和友人shopping 完後,在銅鑼灣登龍美食街搵食。經過永利中心,這幢大廈有很多食肆,其中11/f嘅花宵居酒屋一直都想試下,趁住今晚早開飯沒有訂位碰吓運氣一開lift門,門口已掛滿燈籠🏮,充滿日式風情。作為小食,焦香蜜糖嘅雞泡魚干,加杯冰凍嘅梅酒呢個絕世好配搭花宵刺身總共有五款,包括有:左口邊,油甘魚,拖羅,蝦和帶子.每款刺身都非常鮮甜,食得出不是坊間嘅一般貨色鏗魚配已獨有嘅醬汁加埋蒜片,上面鋪上蕃紅花,每一口也充斥味蕾豐富嘅口感嚟得居酒屋,當然要食番啲串燒啦!我哋今次點了厚切牛舌,一口牛,免冶雞肉和茄子。每款串燒都燒得恰到好處,不會太乾身,醃製也相當出色,而個人比較欣賞日本茄子,食得出鮮甜,上面鋪滿木魚,增加視覺和口感磯燒鮑魚上面加上肝膽醬,味道濃郁兼有咬口,而且廚師很細心將鮑魚切開四份,方便大家夾起來享用,這些細微之處值得加分通常我都會叫清酒煮蜆,不過今次我特別叫了牛油大蜆燒,,蜆大細適中,味道鮮甜又滲出牛油香味。最後,當然係壽司出場,今次我哋只叫了兩款壽司分別係火灸左口魚邊壽司和火灸銀鱈魚壽司,  手握壽司魚生鮮美,而中左口魚邊壽司加埋脆脆紫菜,更加可口呢間居酒屋每樣食物都

一開lift門,門口已掛滿燈籠🏮,充滿日式風情。

作為小食,焦香蜜糖嘅雞泡魚干,加杯冰凍嘅梅酒呢個絕世好配搭

每款刺身都非常鮮甜,食得出不是坊間嘅一般貨色

呢間居酒屋每樣食物都高質,加上樓上店,環境舒適,十分適合和三五知己傾偈暢飲嘅好地方