2016-09-23 663 瀏覽
平時韓國菜就好多時食,但韓式居酒屋就第一次嚟,格局有點似日本居酒屋,有卡位,檯亦闊落,適合傾計食飯既朋友聚會。頭盤叫左生牛肉,份量好大,有生蒜片,雞蛋,同好多梨片配搭出來好fresh! 唔覺食緊牛肉,好似魚生既質感,可能加左雞蛋,口感好滑。愛食生蠔既我, 驚喜見到韓國菜館都有生蠔,產地係 New Zealand, $308一打,廿幾蚊一隻都算抵食。食完咁多生冷野,飲海鮮鍋既湯的確好舒服,暖胃,辣度適中,因太多海鮮既關係,滾一陣已經好鮮甜有橫跨成個煲咁長既大蝦,大量蟹、蟶子、青口、大蜆、八爪魚,個湯唔鮮甜就難啦意外仲有魚柳、魚春同三文魚,最愛係鮑魚,好滑好軟,一d都唔韌。配菜既皇帝菜、豆芽、蘿蔔、翠玉瓜、豆腐都唔可忽視,入晒味! 好快唔見晒! 如果唔係太飽真係想加個麵...另一大滿足推介,燉牛肋骨,加熱住既牛肋骨可保溫令肉質繼續潤澤霖滑。厚切既牛肋骨肉,霖滑既質感好突出,好juicy, 亦牛味濃郁亮點係白蘿蔔、紅蘿蔔,因個汁既味道好,蘿蔔正正吸收晒d牛肉汁,而且清甜。同檯男士忍不住加左個白飯配餸。飲品係柚子檸檬麗塔 citron lemon rita, 倒轉既果汁,杯內有好似smooth

頭盤叫左生牛肉,份量好大,有生蒜片,雞蛋,同好多梨片
飲品係柚子檸檬麗塔 citron lemon rita, 倒轉既果汁,杯內有好似smoothie既野,但沒有沙冰般粗糙,好幼滑細軟,又唔似果肉,雖然唔知係咩,但又令到成件事fresh左,亦都冰涼得嚟唔駛有冰
菠蘿特飲cocktail,真係原個大菠蘿
,伴埋半邊果肉,呢個飲品原來係share的,店員亦随即比d杯我地,亦備有湯匙,好似飲湯咁分入杯內,好特別。好多泡,好滑;有酒精,但好易入口。係幾得意既~
可能呢度係居酒屋,比人休閒談天說地,就算燒肉都唔駛自己燒,烤完用鐵板上檯。叫左燒花肉,上碟時仲係4,5成熟左右,伴烤菇、生菜一齊食,正
芝士蛋卷,好多芝士,仲有拉絲
效果,建議嚟到時熱辣辣就要快d食,要襯芝士未硬左前更好食。
整體味道都好滿意,亦係傾計既好地方,份量似足韓國地道size, 好大,一班朋友嚟就啱晒。原來韓式居酒屋亦係不錯既選擇, 起碼沒有韓燒的油煙,反有一點休閒感,幾relax既飯局。