係花墟附近買開花, 都知隔一兩條街開滿食店, 咩菜式都有D, 原來新加入有呢間晚市有火鍋既星馬菜餐廳晚市火鍋配料及特色鍋類睇岩就自己落單"混醬"是常識吧!鷄鍋有幾款, 想食暖胃豬肚鷄 ($138/半隻), 即係以胡椒咸菜豬肚湯底煮鷄, 鷄半隻份量都幾對眼, 皮厚左少許當湯底煮滾後就可以落鷄件鷄油浮起面, 侍應主動幫忙用隔油器隔走, 又幾細心喎, 之後仲叫我地先試下啖湯先, 隨即"畢"碗比我地試味, 啖湯味道較係其他食店既為淡, 但胡椒味就幾濃, 飲完呢碗成身暖晒; 另外鷄件肉質幾滑, 豬肚好腍身, 無異味; 咸菜亦偏淡口, 飲完唔會口渴! 食到熱辣辣, 當然要叫杯凍飲, 呢杯青檸梳打 ($22), 欣賞佢成罐梳打水比埋你, 一飲.....GUR晒 見佢既呢個二人火鍋龍蝦套 ($238)都幾抵食, 就要埋佢 :龍蝦一隻雖然係細細地, 但每人半邊都OK, 見到佢肉色雪白, 亦有少少膏, 口感幾彈牙, 食得出係鮮甜味道!是日海鮮 (4款), 今晚包括蜆, 蚌, 蝦及青口, 每款食落係鮮甜, 尤其係隻青口, 食落有驚喜, 唔係就咁比隻急凍雪藏貨你; 另外隻蚌又係鮮甜爽脆估唔到佢既海鮮食材都有水

晚市火鍋配料及特色鍋類睇岩就自己落單

"混醬"是常識吧!

當湯底煮滾後就可以落鷄件

估唔到佢既海鮮食材都有水準呀, 食到我地腰果眼呀............哈哈!

火鍋又點可以無牛, 呢碟手切本地牛肉都係套餐包埋, 肉色夠鮮紅又光澤, 每件切得靚靚仔仔, 烚十零秒就食得!

肉質唔嚡口, 連埋少少脂肪一齊食都唔錯

雜菜籃包括生菜, 包芯菜, 菇菌類及芽菜, 份量都幾對眼

本來想叫椰菜餃但可惜賣晒, 侍應推介呢客白菜餃 ($48), 一客8隻每隻漲卜卜

饀料有白菜同豬肉, 比較特別少少食到有薑粒, 更能提升豬肉既香味, 調味亦岩岩好, 食落有點似自己包既感覺, 呢款餃真心覺好味!

以胡椒湯底作火鍋底, 估唔到同海鮮及肉類都夾到, 中間加湯都真係加番胡椒湯並唔係加水, 所以由頭到尾都食到原味胡椒湯, 抵晒!