2022-03-21 1316 瀏覽
自從外賣越嚟越普及之後,更加多餐廳就可以專心研發自己嘅特色食物,而且選擇亦都較以前為多,至於外賣食物當然講求嘅就係精緻而且方便就手同埋要夠飽肚,當然色香味依然都要俱全啦😋最想去嘅地方依然都係台灣,而台灣熱辣辣又飽肚嘅食物當然亦都要數到飯團,喺尖沙咀呢一度都搵到一間新式嘅台灣飯團,至於個選擇亦都係非常之多🍙第一選擇都係新宿燒汁牛扒飯團,🌯一諗起台灣啲鐵板牛扒真係令人難忘,不過呢一度其中一個特點就係用紫米,所以外表係以紫色為主,同時亦都更加健康, 😌值得一題個牛扒非常之鮮嫩,即使係全熟但係一咬都好軟稔,🥩帶有少少根位更加提升到嘅香味同口感,另外配料亦都有青瓜有肉鬆更加提升到清爽嘅味道另外一個招牌嘅就係日式炸豬扒飯團,🐖呢一個就感覺係吉列豬扒飯嘅濃縮版,兩條長吉列豬扒再包住肉鬆同埋菜脯粒,突出豬嘅肉味,🐖當然最滿足嘅都係紫米一粒粒分明而且帶有少少黏性嘅質感更加比普通白飯多出一分滋味🍙最後食台灣嘢點可以少得台式手搖飲品呢, 當然要來個正宗黑糖珍珠鮮奶,🧋精髓並唔係在於鮮奶,而係黑糖珍珠,黑糖夠晒濃厚而且珍珠暖暖地非常有彈性而且韌勁十足,甜度適中更加令到享受到提升🧋

2022-02-19