2009-02-16
2009-02-04。一 大 班 同 事 本 來 去 海 港,因 為 book 唔 到 位 就 改 去 海 皇 魚 港。第 一 次 黎,第 一 個 感 覺:又 係 黑 沉 沉 咁 既。地 方 佢 有 空 間 感,應 該 話 有 立 體 感,能 可 因 有 平 台 關 係,我 諗。有 好 多 卡 位,檯 與 檯 之 間 都 好 闊 落,又 有 我 鍾 意 有 窗 口 睇 街 景,重 成 排 添。八 個 同 事 都 叫 做 迫 埋 一 個 大 卡 位,個 卡 位 係 半 圓 設 計,五 個 坐 入 面,三 個 坐 出 面。唔 知 原 本 設 計 坐 幾 多 個 呢?出 面 坐 唔 坐 人 都 唔 知,重 之 都 好 迫,入 面 果 個 去 廁 所 都 唔 係 好 方 便,所 以 我 冇 去 個,我 自 己 得 覺 得 好 犀 利,第 一 次 全 程 乖 乖 咁 坐 係 度。我 地 一 共 叫 左 20 個 點 心,一 碟 燒 鵝 和 一 個 唔 知 焗 乜 乜 大 蝦 伊 麵。最 好 係 焗 伊 麵,其 他 都 不 過 不 失,好 大 路。最 弱 係 最 貴 碟 燒 鵝,好 唔 滿 意。皮
我 地 一 共 叫 左 20 個 點 心,一 碟 燒 鵝 和 一 個 唔 知 焗 乜 乜 大 蝦 伊 麵。最 好 係 焗 伊 麵,其 他 都 不 過 不 失,好 大 路。最 弱 係 最 貴 碟 燒 鵝,好 唔 滿 意。皮 還 皮,肉 還 肉,皮 下 重 有 好 多 肥 膏,又 “淋” 兼 唔 熱,頂 竉 只 有 37 至 40 度,比 晒 佢 都 係 50 度(有 冇 咁 準 呀?)。
另 外 我 頗 鍾 意 既 蘿 蔔 千 絲 酥 都 係 唔 得,我 指 係 買 相。題 外 話;我 到 酒 樓 可 以 既 話 有 兩 種 食 物 一 定 叫,其 中 就 係 呢 個,因 為 呢 個 點 心 係 同 事 介 紹,第 一 次 係 大 埔 海 港 試 個 之 後 就 鍾 意 左 佢,真 係 一 流,賣 相 同 味 道 正 到 冇 輪。至 此 之 後 去 到 邊 度 都 要 叫 黎 比 一 比。
下 面 就 係 我 地 叫 既 食 物。
潮 洲 蒸 粉 果
蠔 汁 叉 燒 飽