2015-05-16 4460 瀏覽
今日一收工就一行六人柴娃娃去深水埗覓食,由於要去鴨療買d野,所以就響openrice揀左「容記」。店內環境簡單普通,擺左幾張大檯,7點到店唔使排隊,但店員同我地講用餐時間只有1.5小時⋯甘短時間當然就要捉緊時間~菜上得好快!我地幾個人就點左幾碟小菜⋯沙拉骨:酸酸甜甜,味道都ok,但一兩舊就止,因為食太多會漏。招牌燒腩仔:味道都ok,不過芥末醬有點與別不同,呢度係用青芥末,都係用返傳統黃芥末會令腩仔味道出一點!皮不夠脆,肉質入味較嫩⋯但稱之為招牌就有點那個喇!椒鹽鮮尤:尤魚新鮮鮮甜,可惜炸得不夠火候,太濕,面粉比較糊口,唔脆!而且味道唔夠椒鹽,只能叫炸尤魚⋯椒鹽墨魚嘴:都係一樣炸得唔夠火候,麵粉太濕,但墨魚口感彈牙!草菇扒時蔬:生粉羨太重⋯椒絲通菜:普通水準!豆腐蒸魚雲:都係打茨太杰,調味過重,蓋過魚的鮮味。蝦餅:肉質彈牙,可惜又係炸得唔夠火候,表面好濕。最意想不到既反而係個菜乾蠔仔粥,好鮮甜,好香!總括,都係普通之作!炸功方面應該作改良,因為炸出黎個賣相唔吸引⋯食物茨汁亦不要太過!最後:埋單嗰位小姐員工太串嘴,態度囂張!張單可以擺響檯,一大班人埋單當然需要小小時間,係正常!佢竟然單不離
今日一收工就一行六人柴娃娃去深水埗覓食
草菇扒時蔬:生粉羨太重⋯
椒絲通菜:普通水準!
豆腐蒸魚雲:都係打茨太杰,調味過重,蓋過魚的鮮味。
蝦餅:肉質彈牙,可惜又係炸得唔夠火候,表面好濕。
最意想不到既反而係個菜乾蠔仔粥,好鮮甜,好香!

最後:埋單嗰位小姐員工太串嘴,態度囂張!張單可以擺響檯,一大班人埋單當然需要小小時間,係正常!佢竟然單不離手,不停講價錢係幾多,重複再重複,直至我地喝停佢,先肯擺低張單。佢既態度真係好唔識尊重客人,其實係一個飯後污點!
豆腐蒸魚雲
菜乾蠔仔粥