餐廳: 三德素食館 (佐敦薈)
資訊:

2017-01-07 3972 瀏覽
係尖沙咀覆完診,想食下素食,清腸胃,最後決定去三德。其實一直都聽聞三德的素食點心係素食界好出名,但係好少咁早出市區,未有食過。今次試下晚飯小菜先,如果OK,一定會再試下佢的點心。叫左四個菜,先來砂窩津白素翅雲吞,個湯底好味,唔似有味精,飲完無口渴。一直都喜歡食雲吞,三德的雲吞較散,個人覺得素雲吞都係大力素食的好味D。素海參豆腐味道不錯,尤其個豆腐,炸完後仍然好女嫰滑,素海參個造形好似真的,但就無乜味。串燒,坦白講真係麻麻地,因為之前係妙法齋食過一次類似的串燒,印象好深刻,好味過真串燒,三德呢個真係麻麻地,可以不試。干炒河粉,都係一般般,個味較淡,亦比較油。反而最後送的紅豆西米糖水,好好味,不太甜又足料。可能佢的點心會出色D,如果晚飯小菜,我覺得一般。

干炒河粉,都係一般般,個味較淡,亦比較油。
反而最後送的紅豆西米糖水,好好味,不太甜又足料。

可能佢的點心會出色D,如果晚飯小菜,我覺得一般。
2017-01-06