2016-02-18 1773 瀏覽
今日12度 凍凍地嘅天氣之下 豬先生同豬小姐因為有野做要出旺角 所以去左久違嘅女人街 做完哂所有野已經九點幾啦 肚仔餓了 就係其中一條巷仔搵下有咩食啦 其中一間望上去氣氛唔錯 主打係食手打烏冬嘅 岩哂豬先生口味 所以諗都無諗就入去試一試啦 ''火山石''入到去客人數目唔算少 店鋪間隔係實用嘅長方形 以黑色同木色作為主調 牆上仲擺左好多不倒翁同招財貓嘅擺設 好可愛呢 燈光偏暗 感覺都幾舒服 唯一可以改善嘅係枱與枱之間嘅距離太近 唔會有太多私人空間係時候坐定定睇下食嘜好 果然餐牌上嘅食物都以手打烏冬擔大旗 每一款食物都會有圖片等我地參考個賣相如何嘅 而且中英日文齊哂 湯底有五款 木魚昆布 蕃茄 咖哩 辛辣同豚骨比大家選擇豬先生最愛嘅就係蕃茄湯底 所以揀左個石燒蕃茄濃湯海鮮手打烏冬嘆一嘆 而豬小姐就叫左個石燒安格斯牛肉手打烏冬配豚骨湯底 睇下個湯底濃唔濃正唔正先話咁快唔洗十分鐘 兩碗熱辣辣嘅手打烏冬先後出場 兩碗同樣用上石鍋去盛載食物 未食已經感受到佢地嘅熱力紅卜卜嘅石燒蕃茄濃湯海鮮手打烏冬 我地慣常未食烏冬前會先飲一啖個湯 蕃茄香香氣撲鼻 相當濃烈 好杰身 湯底應該加入左蕃茄蓉去煮 味道一
所以諗都無諗就入去試一試啦 ''火山石''

豬先生最愛嘅就係蕃茄湯底

話咁快唔洗十分鐘 兩碗熱辣辣嘅手打烏冬先後出場
兩碗同樣用上石鍋去盛載食物 未食已經感受到佢地嘅熱力
湯底應該加入左蕃茄蓉去煮 味道一啲都唔假
再試一試烏冬 每條長度平均 口感彈牙又煙韌 索哂啲濃郁蕃茄湯
海鮮方面有蝦 帆立貝 青口 蠔 蟹棒 每樣一件 仲有半隻溏心蛋
都算足料 唔錯唔錯
石燒豚骨湯安格斯牛肉手打烏冬
石燒豚骨湯安格斯牛肉手打烏冬
之後係白雪雪嘅石燒安格斯牛肉手打烏冬 牛肉味道唔算突出 但份量算多 亦唔會太鞋同韌 普普通通
湯底就比較特別 明顯同出面嘅豚骨湯有所分別
尼度嘅豚骨湯味道唔會太咸同油膩 淡啲清啲 但又不失豬骨嘅香味 係名副其實嘅''豬骨清湯''

我地食到最後一啖烏冬 飲埋最後一啖湯溫度都仲係十分熱 保持溫暖感覺
值得一讚嘅係我地飲哂所有湯都唔會覺得好口渴 證明尼度用嘅唔係味精湯
每個烏冬加埋一大概一百蚊左右啦 中上價錢 可以一試呀
趁尼幾日仲有啲啲凍 唔知您又準備好叫您喜愛嘅火山石未呢?
2016-02-17