2025-06-15
同屋企人踩完單車,搵到元朗小巷入面嘅「韓泰太」,門面似足首爾街角嘅木系小店,暖黃燈泡掛滿天花,播住輕快K-pop🎶。最正係半露天位,晚風吹住炭爐煙燻味,啱曬一家大班人圍住鐵板吱吱聲講笑。🐓【韓泰太炭燒窯雞】鐵蓋一開!煙霧帶住果木香撲面,雞皮燒到琥珀色仲滴緊蜜糖油光🍯。撕開雞髀嗰陣,肉汁多到要用碗接住!師傅話用荔枝木慢烤兩粒鐘,肉質嫩到似燉湯雞,但外皮脆過燒乳豬。最驚喜係附送檸檬辣椒鹽+韓式辣醬,我老豆蘸到停唔到口:「吊!呢隻雞抵過深井燒鵝啊!」🥩【韓式燒肉拼盤】鐵板放滿牛肋條、豬五花同雞頸肉,附送泡菜、紫蘇葉同生蒜🧄。牛肋條用梨汁醃過,甜味中和油膩感;豬五花切得薄身,燒到微焦夾生菜食超正!不過雞頸肉略嫌韌咗啲,阿妹話:「似食緊健身教練嘅二頭肌💪」整體抵食在配料任添,泡菜酸辣夠醒胃。飲品就比較普通啦,不過勝在夠凍,夏天嚟杯透心涼嘅汽水正啊😎 餐後仲有懷舊冰棍做甜品,勾起童年回憶🍭整體嚟講,韓泰太嘅價錢算係合理。炭燒窯雞同韓式燒肉嘅份量都幾足,兩個人食完全夠飽。🍴 加上環境同服務都唔錯,性價比幾高。💯 如果你鍾意韓式烤肉,呢度絕對值得一試!諗起聽日要返工都冇咁灰——至少今晚個胃係幸福嘅😌