2018-11-04
今日約咗個朋友食飯,朋友住觀塘介紹咗我食一間放題,自己又未食過,咁就姑且同朋友食下喇!一出升降機之後見到鋪面都幾大,有好多位。 好好彩我哋安排咗可以坐喺窗邊,仲要喺卡位黎,枱面都算幾整潔!可以揀嘅嘢食都算幾多,整體而言算唔錯,我哋唔算太肚餓,所以好多都係叫小食為主,飯麵果啲就不了!首先一嚟到就係刺身拼盤,各款刺身都有齊,賣相非常吸引。我自己比較鍾意食帆立貝,呢度既帆立貝算幾大隻同新鮮,加埋豉油食,正呀! 三文魚腩刺身油脂感好豐富,咬落啖啖肉,成個口都有魚油味,不過甜蝦就細隻咗少少。有一個估唔到嘅位置係,呢間放題竟然有提供打邊爐,有得食牛肉鍋壽喜燒! 配料仲可以自己揀,有超過幾十種。牛肉都冇令人失望,同燒物表上既牛肉質素一樣, 咬落軟身,冇筋,亦都唔覺韌! 有個小建議係,食配料之前,先食咗牛肉,因為壽喜燒湯底煮得耐,配菜可以吸收牛肉味,咁會更加好食!燒物炸物都冇令我失望!菠蘿燒得夠脆口,做到外脆內軟嘅感覺。吉列蠔亦都炸得啱啱好,咬落仲有少少水份,入面唔會太乾身。芝麻雞翼係我最吃驚嘅一款小食,因為佢係熱辣辣,咬開仲出煙! 鐵板牛肩肉非常入味,面頭嘅燒汁同牛肉好夾,牛肉唔會炸得太硬,咬落軟腍
燒物炸物都冇令我失望!菠蘿燒得夠脆口,做到外脆內軟嘅感覺。吉列蠔亦都炸得啱啱好,咬落仲有少少水份,入面唔會太乾身。芝麻雞翼係我最吃驚嘅一款小食,因為佢係熱辣辣,咬開仲出煙! 鐵板牛肩肉非常入味,面頭嘅燒汁同牛肉好夾,牛肉唔會炸得太硬,咬落軟腍腍,好易入口。羊架同樣好軟身,不過略嫌香料落得唔夠,孜然味唔重,有少少羊羶味。
仲有炸魚皮都幾開胃,好脆口!
雪糕款式算豐富!不過我地太飽就冇食了。
值得一題係,呢度嘅店員幾有禮貌,一舉手即刻會過嚟接單。同埋每次食物落枱前都會同我哋講聲,仲會講下慢用呢啲語句,幾好態度!